Imprimare

29 octombrie este ziua dedicata bolnavilor de psoriazis

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Lansata in 2004, de catre Federatia Internationala a Asociatiilor Psoriazis (FIAP), Ziua Mondiala a Psoriazisului este marcata pe 29 octombrie si este dedicata persoanelor care sunt afectate de psoriazis si/sau de artrita psoriazica, scrie Agerpres.

In aceasta zi se desfasoara campanii, manifestari si evenimente menite sa aduca in atentia publicului larg problematica tuturor persoanelor afectate de aceasta boala.

Tema aleasa pentru 2014 reprezinta un indemn: "Sa construim o lume mai buna pentru persoanele cu psoriazis". Prin campania desfasurata pentru a marca aceasta zi se atrage atentia asupra implicatiilor pe care le presupune aceasta maladie, severitatea ei, precum si imbunatatirea intelegerii acestei boli de catre forurile sanitare autorizate si autoritati, atat la nivel national, cat si international, pentru a putea oferi celor care traiesc cu aceasta boala o schimbare pozitiva, prin accesul la tratamente si medicamente mai eficiente. In prezent, exista posibilitatea aplicarii unui tratament personalizat pentru fiecare pacient. In plus, sprijinul moral al celor apropiati este vital pentru bolnavii de psoriazis.

Potrivit Federatiei Internationale a Asociatiilor Psoriazis, la nivel mondial, peste 125 milioane de persoane sufera de psoriazis/artrita psoriazica. Psoriazisul afecteaza intre 1,5-3% din populatia Americii de Nord si a Europei, cu incidenta mai crescuta in Danemarca si alte tari ale Europei de Nord. Incidenta minima este in Asia Centrala si de Est, unde cifrele sunt sub 0,4%. Exista un varf al incidentei bolii in ultima perioada a adolescentei sau in jurul varstei de 20 de ani, iar un alt varf, la pacientii care au implinit 50 de ani.

In fiecare an se desfasoara o reuniune a donatorilor, a celor care sprijina cercetarile in domeniu si pe cei suferinzi. FIAP prezinta in cadrul acestor reuniuni ultimele descoperiri in domeniu si noile metode de lupta impotriva bolii. Sunt prezentate de asemenea metodele, instrumentele si strategiile cele mai eficiente in educarea, constientizarea si informarea comunitatilor asupra a ceea ce inseamna psoriazis, pentru a putea obtine din partea acestora colaborarea in realizarea pentru persoanelor cu psoriazis a celor mai bune conditii de viata, cat mai apropiate de cele normale. Pentru prea mult timp, psoriazis/artrita psoriazica au avut o prioritate scazuta. Din mai 2014 aceasta afectiune a fost votata la nivel mondial in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe lista bolilor grave.

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a anuntat sustinerea zilei in 2014 printr-o conferinta de presa in Bucuresti, pentru a face cunoscute ultimele noutatii in domeniu. SRD aduce in atentia opiniei publice aceasta zi si la nivel national prin manifestari locale in principalele centre dermatologice din tara, precum Cluj Napoca, Craiova, Constanta, Iasi, Targu Mures, Sibiu, Oradea, Timisoara, cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului. Cu acest prilej va fi lansata o noua campanie de educare si informare, intitulata generic "Apropierea nu este contagioasa!", prin care romanii sunt invitati sa fie solidari cu pacientii afectati de psoriazis, intelegand ca aceasta afectiune nu este contagioasa. De asemenea, vor fi prezentate si rezultatele campaniei derulate anul trecut, campanie care a generat o crestere remarcabila a adresabilitatii la medic.

Statisticile Societatii Romane de Dermatologie legate de aceasta afectiune arata ca in tara noastra 400.000 de romani sufera de aceasta boala. Oficial, peste 2% din populatia Romaniei sufera de aceasta maladie a pielii, insa dermatologii atrag atentia ca numarul real de bolnavi este mult mai mare. In plus, se constata si o scadere a varstei imbolnavirilor, pana catre 15 ani. Romania se situeaza si la acest capitol pe unul dintre primele locuri in Europa.

Psoriazisul reprezinta o afectiune cronica severa, inflamatorie si proliferativa si determinata genetic. Este o boala sistemica, insemnand ca are multiple manifestari si comorbiditati, nu se opreste doar la nivelul pielii, ea putand afecta in diverse feluri si alte organe. Fiind o afectiune cu debut la orice varsta si incidenta egala pe sexe, psoriazisul presupune existenta unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp si zonele de extensie (coate, genunchi). Desi cei mai multi pacienti prezinta forme usoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate si severe determinand un marcat disconfort fizic, un stres psiho-social sever si in final un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului. Psoriazisul nu e o boala mortala, dar marginalizarea pacientului o poate transforma.

Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declansatori implicati precum: stresul (starile conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infectiile, anumite medicamente.

Federatia Internationala a Asociatiilor Psoriazis (IFPA) are ca membrii asociatii de pacienti din intreaga lume.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/29-octombrie-este-ziua-dedicata-bolnavilor-de-psoriazis_20364/

lauff lautf laurf