Prof. Irinel Popescu: Intregul personal medical va fi instruit pentru activitatea de donare
Personalul medical implicat in procesul de donare de organe va fi specializat printr-un proiect finantat din fonduri europene, a anuntat prof. dr. Irinel Popescu, cu ocazia Congresului Romtransplant, ce are loc intre 29 octombrie – 1 noiembrie, la Bucuresti.
"Astazi a fost depus de Academia de Stiinte Medicale un program POSDRU care are in vedere instruirea la nivel national a intregului personal medical pentru activitatea de donare, de diagnostic al mortii cerebrale, de selectare a donatorilor si de promovare a donarii de organe. Este o activitate coordonata de Academia de Stiinte Medicale, care este facuta cu fonduri europene, si noi speram sa aiba impact", a declarat prof. Irinel Popescu, presedintele Congresului Romtransplant - editia a IX-a, eveniment ce are loc intre 29 octombrie – 1 noiembrie.
El a mai anuntat ca echipa de transplant cardiac de la Targu Mures si echipa de la Fundeni au depus documentatie pentru a achizitiona aparate de perfuzie a ficatului ex vivo. Cu ajutorul acestora, in loc ca organele sa fie tinute la gheata, functia lor este evaluata mult mai bine inainte de a fi implantate.
"E progresul major care se prefigureaza la nivel international. Este in stadiu de pionierat si in lume, nu a ajuns un procedeu de rutina, mai ales din cauza costurilor si evaluarilor inca insuficiente. Daca premisele de la care s-a plecat se vor dovedi corecte, asta va permite recuperarea unor organe care altfel nu ar fi fost utilizabile si transplantarea lor cu succes si va permite evaluarea mult mai buna a functiei acestora inainte de a fi implantate in organism", a declarat prof. dr. Irinel Popescu.
El a explicat ca specialistii romani preleveaza ficatul la 70% - 80% din donatori iar cu ajutorul acestora aparate ar putea preleva la 90%.
Potrivit acestuia, in viitorul apropiat se intentioneaza deschiderea unui program de transplant pulmonar. In ceea ce priveste programul cardiac, Irinel Popescu a spus ca se remarca stradania chirurgilor cardiaci de a readuce acest program cel putin la nivelul la care a functionat la inceputul anilor 2000. Totodata, specialistii de la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca au efectuat in acest an sase transplanturi de pancreas, conform prof. univ. dr. Mihai Lucan.
Romania, locul doi in Europa in progresul activitatii de transplant
In cadrul deschiderii Congresului Romtransplant, coordonatorul Programului national de profil, dr. Victor Zota, a declarat ca in 2014 va fi depasit numarul de transplanturi realizate anul trecut.
"Rezultatele ne situeaza pe locul doi in Europa ca progres al activitatii de transplant. Anul trecut, Romania a avut una dintre cele mai mari cresteri. Am avut 100% crestere. Anul acesta avem cam 110%. Vom depasi numarul de transplanturi pe care le-am efectuat anul trecut. S-au realizat 100 de transplanturi hepatice, aproape 200 de transplanturi renale, s-au facut pana in momentul de fata peste 200 de transplanturi de maduva", a explicat Zota.
El a sustinut ca, prin intermediul unui proiect, in cursul anului viitor, vor fi deschise primele doua banci de tesuturi si celule la standarde europene.
"Avem un proiect in care sper ca anul viitor sa dam drumul la primele doua banci de tesuturi si celule la nivel european, care sa fie conform standardelor europene. Este un proiect foarte vechi pe care Ministerul Sanatatii nu a reusit sa il finalizeze. Acum, in aceasta perioada de ministeriat, s-a reusit demararea acestui proiect. Este vorba de patru centre in total: Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Timisoara", a mai spus Zota.
Sursa: PaginaMedicala.ro