Imprimare

Asociatia Pro Imunizare relanseaza portalul StopGripa.ro, pentru medici si publicul larg

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Asociatia Pro Imunizare relanseaza portalul de informare www.stopgripa.ro, unde romanii se pot informa ddespre gripa si evolutia acesteia la nivel national si global. In acelasi timp, asociatia propune autoritatilor continuarea implementarii unor masuri de eficientizare a programului national de imunizare impotriva gripei, care sa previna deteriorarea grava a starii de sanatate a populatiei ca urmare a imbolnavirilor de gripa.

“Avem nevoie de implementarea unor campanii de informare a publicului larg, care sa mareasca gradul de acceptare a vaccinarii antigripale, astfel am venit in intampinarea acestei nevoi prin portalul www.stopgripa.ro.” a declarat dr. Oana Falup Pecurariu, presedintele Asociatiei Pro Imunizare.

Portalul va fi dezvoltat in perioada urmatoare pentru a include si informatii utile pentru medici si specialisti, dar si pentru autoritati, prin studii si exemple de success din tarile care au reusit sa o obtina a rata a vaccinarii de 75% pentru varstnici, in concordanta cu recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Ministerului Sanatatii a implementat un proces de achizitie multianuala a necesarului de vaccin antigripal.

E nevoie de efortul coordonat al tuturor, medici, autoritati, reprezentanti ai institutiilor internationale si ai organizatiilor neguvernamentale pentru a obtine rezultate palpabile incepand de anul viitor,” a adaugat dr. Oana Falup Pecurariu.

Un studiu realizat in septembrie 2014 de Asociatia Pro Imunizare (API), in parteneriat cu Societatea Nationala de Medicina a Familiei si Societatatea Romana de Microbiologie, a identificat o serie de disfunctionalitati in desfasurarea activitatii de vaccinare antigripala, printre care se numara intarzierea procesului de imunizare anuala, care ar trebui definitivat in luna octombrie; numarul insuficient de doze de vaccin achizitionate, care reduce rata vaccinarii la nivelul grupelor de risc; procesul greoi de preluare a vaccinurilor de catre medici de la Directiile de Sanatate Publica; sistemul greoi de raportare a vaccinarii, care nu se foloseste de avantajele raportarii electronice si cresterea numarului de rapoarte in format tiparit pe care medicii de familie trebuie sa le intocmeasca pentru decontarea vaccinarilor efectuate.

Studiul propune si o serie de masuri care, daca ar fi implementate, ar eficientiza programul de imunizare impotriva gripei, obtinand-se totodata beneficii tangibile in ceea ce priveste eficientizarea costurilor publice cu asistenta medicala.

Aceste masuri includ:

  • desfasurarea campaniilor de vaccinare antigripala gratuita, derulate prin cabinetele medicilor de familie si unitatile sanitare cu paturi, incepand cu 1 octombrie, pentru.a asigura o imunizare cat mai eficienta a populatiei;
  • cresterea numarului de doze de vaccin antigripal distribuite gratuit pentru persoanele din grupele de risc, in acord cu necesarul de vaccinuri centralizat de Directiile de Sanatate Publica, prin intermediul medicilor de familie.
  • introducerea in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV) a unui soft web-based, ce poate fi verificat online de catre Directia de Sanatate Publica (DSP), pentru a usura munca de evidenta si raportare, eliminand astfel obligatia medicilor de familie de a depune in format tiparit informatiile privind vaccinarea.
  • furnizarea dozelor de vaccin gripal de catre DSP-uri direct la cabinetele medicilor de familie, pentru a degreva medicul de familie de aceasta sarcina administrativa;
  • campanii de informare/educare a persoanelor care, prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv angajatii din serviciile publice;
  • includerea farmaciilor in circuitul vaccinarii, astfel incat, cei interesati vor putea sa cumpere vaccinul din farmacie si sa se si vaccineze in farmacie.

Pro Imunizare (www.proimunizare.ro) este o organizatie non-guvernamentala care isi propune informarea si educarea tuturor categoriilor de public – populatie, personal medical, autoritati - cu privire la importanta preventiei bolilor infectioase majore prin vaccinare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Asociatia-Pro-Imunizare-relanseaza-portalul-StopGripa.ro_-pentru-medici-si-publicul-larg_20370/

lauff lautf laurf