Imprimare

Medicii de familie din Ilfov s-au informat cu privire la noutatile in bolile cardiovasculare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 50 de medici de familie din Ilfov au participat pe 24 octombrie, la simpozionul “Cardiologia, de la riscograme pana la recuperare in practica medicala”.

Lucrarile au vizat imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu probleme de greutate si cu apnee in somn care sunt predispusi la boli cardiovasculare. Prin lucrarile prezentate de specialisti in cardiologie, pneumologie si diabet/boli de nutritie, medicii de familie au aflat ce trebuie sa faca pentru a-si investiga pacientii cat mai bine in cabinetele individuale.

Temele abordate de profesionisti au fost: Calcularea riscului cardiovascular in practica medicului de familie – rolul riscogramelor, Rolul bilantului cardiac precoce la bolnavul diabetic, Sindromul de Apnee in Somn – necesitatea evaluarii la pacientul cu boli cardiovasculare si Recuperarea cardiovasculara – colaborare medic de familie/cardiolog.

“Un studiu realizat de expertii in domeniu arata ca 40% dintre pacientii cu apnee in somn au murit subit in timp ce dormeau. Terapia cu aparatul CPAP la cei diagnosticati, le imbunatateste viata semnificativ. Dupa doi ani de tratament cu acest dispozitiv, scad in greutate, au somnul linistit, odihnitor, respira mult mai bine, li se reduce in medicamentatia zilnica, au mai multa energie asa ca sunt mai activi si au un randament mult mai bun la locul de munca. Sindormul de apnee in somn este un factor de risc cardiovascular, dar este tratabil. In cabinetele medicilor de familie, pacientilor li se poate face testul STOP – BANG. Daca raspunsul la trei intrebari din opt este “Da”, atunci exista un risc mare iar pacientul trebuie trimis la specialist”, a mentionat dr. Oana Deleanu, presedintele Societatii Romane de Somnologie si medic primar pneumologie la Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti.

De asemenea, pentru prima data in Romania, obezitatea este considerata boala iar pacientii sunt inclusi intr-un program special. “Acest simpozion a fost ceva nou pentru medicii de familie, bolile cardiovasculare provocand cele mai multe decese in tara noastra. Prin lucrarile prezentate de acesti specialisti care au o experienta vasta in clinici din strainatate in salvarea pacientilor cardiovasculari, am adus in Romania tot ce este nou in medicina occidentala in acest domeniu. Medicii de familie care au participat astazi (n.n. - vineri) la simpozion au primit diplome cu puncte EMC”, a spus dr. Dr. Georgeta Mihailescu, presedintele Colegiului Medicilor Ilfov, in incheierea lucarilor.

Printre specialistii prezenti la eveniment s-au numarat: dr. Aurelia Isarescu, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Ilfov, dr. Oana Deleanu, presedintele Societatii Romane de Somnologie si a dr. Georgeta Mihailescu, presedintele Colegiului Medicilor Ilfov.

Evenimentul organizat de Colegiul Medicilor Ilfov in parteneriat cu specialistii Centrului de Recuperare Cardiovasculara CardioRec din Corbeanca si sustinut de Jurnalul de Ilfov, a reunit experti din diverse domenii medicale, implicati in lupta cu bolile cardiovasculare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-din-Ilfov-s-au-informat-cu-privire-la-noutatile-in-bolile-cardiovasculare_20369/

lauff lautf laurf