Imprimare

Test de sange pentru depistarea cancerului pulmonar in stadii incipiente, realizat de cercetatorii francezi

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un test de sange pentru a evidentia cancerul pulmonar la fumatorii inveterati, inainte de a fi vizibil la o scanare de tomografie computerizata, a fost pus la punct de o echipa de cercetatori francezi de la Spitalul Universitar din Nisa, scire Agerpres.

Echipa a fost condusa de profesorul Paul Hofman, patolog la spitalul din Nisa.

Studiul, publicat in revista "PLoS One", arata ca este posibil sa se castige in lupta cu boala circa patru ani pana la aparitia unui nodul. Aceasta descoperire revolutionara pentru medicina este rezultatul unui parteneriat public-privat intre INSERM (Institut national de la santé et de la recherche medicale ), Universitatea din Nisa si compania Rarecells Diagnostics care realizeaza testul de sange.

"Cand se ajunge la diagnosticul de cancer pulmonar, in 85% dintre cazuri este vorba deja despre un stadiu inoperabil. Aceasta descoperire va permite ca multi pacienti sa beneficieze de tratament chirurgical in stadii precoce", a mentionat prof. Hofman.

"Ne-am dorit sa dezvoltam un test de sange care sa fie extrem de sensibil si capabil sa duca la un diagnostic. Dupa cincisprezece ani de munca, testul este acum capabil sa detecteze prezenta celulelor tumorale, care sunt foarte rare in sange", a precizat Patrizia Paterlini-Brechot, profesor de biologie celulara si oncologie la Universitatea Paris-Descartes, sefa echipei care a creat testul de sange Iset (Isolation by Size of Tumor cells).

Pentru acest studiu, echipa de cercetatori a lucrat pe un grup de 245 de pacienti, dintre care 168 de fumatori cu boli pulmonare obstructive cronice - o maladie cronica inflamatorie care afecteaza bronhiile si care este legata cel mai adesea de fumat. Toti participantii au fost supusi la teste de sange si examene conventionale de imagistica medicala. Cu ajutorul testului de sange, celulele canceroase numite "circulante" au fost identificate la cinci pacienti (3%).

In examinarea imagistica nu a aparut insa nimic. La cei cinci pacienti, un nodul a devenit vizibil dupa patru ani de la identificarea celulelor tumorale din sange. El a fost imediat operat, iar analiza nodulului a confirmat diagnosticul de cancer pulmonar. Cancerul la plamani este maladia cu cea mai mare mortalitate in Franta, cu o rata de 15% de supravietuire in medie de cinci ani si care provoaca 27.000 de decese in fiecare an.

In viitor, vor fi efectuate noi teste pe un grup mai extins de pacienti deoarece este crucial ca aceste rezultate sa fie validate in mai multe centre medicale din Franta, a spus medicul oncolog Marc Ychou, de la Institutul de Cercetare a Cancerului Montpellier.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Test-de-sange-pentru-depistarea-cancerului-pulmonar-in-stadii-incipiente_-realizat-de-cercetatorii-francezi_20380/

lauff lautf laurf