Managerului Maternitatii din Ploiesti a demisionat
Update ora 17.00
Managerul Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti, medicul Calin Boeru, a solicitat incetarea contractului de management cu acordul ambelor parti, cererea fiind depusa la Consiliul Judetean Prahova, in administrarea caruia se afla spitalul, anunta Agerpres.
"Domnul manager a depus la Consiliul Judetean o solicitare de incetare a contractului de management cu acordul ambelor parti. Azi am intrat in posesia ei, a transmis-o prin fax de vineri sau sambata", a declarat, pentru Agerpres, administratorul public al judetului, Fabioara Ionescu.
Potrivit sursei citate, Consiliul de Administratiei al spitalului se va intruni marti pentru a lua in discutie solicitarea managerului, dar si concluziile raportului intocmit in urma controlului efectuat in acest caz.
Medicul Calin Boeru este manager al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie Ploiesti din anul 2006. El avea un contract de management valabil pâna in anul 2017, acesta fiind reinnoit in cursul acestui an, in urma unui concurs.
------------
Ora 15.00
Ministerul Sanatatii cere demiterea managerului Spitalului de Obstrica-Ginecologie Ploiesti, in cazul tinerei care a primit asistenta medicala in aceasta unitate, dar care a nascut intr-un mijloc de transport nemedicalizat in drum spre Bucuresti. Ministerul ii reproseaza managerului neelaborarea si neimplementarea procedurilor medicale, in conformitate cu legislatia in vigoare.
Comisia de control a Ministerului Sanatatii solicita sesizarea Comisiei de Disciplina si a Consiliului Etic al Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti pentru sanctionarea dr. Vasiloiu Raluca si a asistentei, pentru nerespectarea OMSP procedurilor de transfer interclinic al pacientului critic, transmiterea raportului de control catre Colegiul Medicilor Prahova, Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, Directia de Sanatate Publica Prahova (pentru sanctionarea medicului de garda si a Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti cu amenda),
MInisterul mai propune prelucrarea acestui caz cu personalul medical al Spitalului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti si demararea unui program de pregatire in urgentele obstetricale a personalului medical mediu si superior din cadrul serviciilor de urgenta prespitaliceasca, pentru o mai buna gestionare a unor cazuri similare pe viitor.
Comisia Ministerului Sanatatii a finalizat luni, 3 noiembrie, raportul de control efectuat la nivelul Spitalului de Obstetrica- Ginecologie Ploiesti in cazul tinerei care a primit asistenta medicala in aceasta unitate, dar care a nascut intr-un mijloc de transport nemedicalizat in drum spre Bucuresti.
Echipa de control a Ministerului Sanatatii a constatat ca, la maternitatea din Ploiesti protocoalele terapeutice nu sunt elaborate potrivit prevederilor ordinelor MS de aprobare a ghidurilor de practica medicala pentru specialitatile medicale, astfel incat nu exista proceduri operationale elaborate pentru fiecare manevra terapeutica diferentiat pentru personalul cu studii superioare si personalul cu studii medii.
Ministerul a concluzionat ca protocoalele/procedurile existente la nivelul unitatii sunt in mare majoritate neimplementate (sau se afla in curs de implementare). Aceste protocoale nu sunt avizate de catre directorul medical al spitalului, ci sunt doar inregistrate la registratura Sptialului de Obstetrica Ginecologie Ploiesti. (ex. Protocol de lucru la camera de garda, Protocol asistenta nasterii in prezentatia pelviana)
Din analiza Fisei de la camera de garda a pacientei, nu exista acceptul in scris al acesteia si nici parafa medicului curant privind transferul interclinic catre o alta unitate medicala din Bucuresti.
Conform documentului prezentat de catre Comisia de control ministrului Sanatatii:
1. Echipajul SAJ Prahova care a preluat pacienta din cabinetul medicului de familie a procedat corect, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, transportand pacienta la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala de specialitate.
2. O pacienta cu o sarcina luata in evidenta ca fiind cu risc, cu membrane rupte, cu prezentatie pelviana reprezinta o urgenta chirurgicala majora, care putea fi rezolvata in cadrul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, avand in vedere situatia liniilor de garda existente.
3. in cazul in care starea nou-nascutului prematur necesita ingrijiri medicale peste nivelul celor care puteau fi acordate in unitatea sanitara respectiva, medicul curant avea posibilitatea si obligatia de a solicita un transfer de urgenta, in conformitate cu prevederile OMSP nr. 1091/2006 privind aprobarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului critic, inclusiv prin solicitarea elicopterului medicalizat prin Numarul Unic de Apel de Urgenta 112.
4. Avand in vedere declaratiile contradictorii ale medicului curant, asistentului de la camera de garda si asistentului de pe ambulanta SABIF nu se poate stabili cu exactitate daca pacienta a plecat de buna voie neasistata medical sau daca acest lucru a fost impus de imprejurari. Cu toate aceastea, din toate declaratiile reiese ca pacienta a fost consiliata sa mearga la un spital din Bucuresti, in loc sa se insiste pentru rezolvarea locala a cazului, pentru transferul interclinic al pacientei, sau pentru interventia chirurgicala si ulterior, daca era cazul, pentru transferul interclinic al pacientului critic (NN). Conform procedurilor, indiferent de optiunea pacientei, avand in vedere urgenta cazului, obligatia primordiala a medicului era aceea de a realiza manevrele terapeutice de urgenta necesare pentru stabilizarea pacientei si pentru asigurarea conditiilor medicale minime pentru transport. Consideram ca, in baza documentelor prezentate si a declaratiilor anexate la prezentul raport, daca s-ar fi incercat rezolvarea cazului in cadrul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti, exista posibilitatea supravietuirii nou-nascutului.
Prevederi legale nerespectate:
...Sursa: PaginaMedicala.ro