Imprimare

Experti din sapte tari europene la Congresul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice 2014

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Una dintre cele mai importante manifestari stiintifice din domeniul diabetologiei romanesti, Congresul National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNBM), se desfasoara anul acesta la Cluj-Napoca, in perioada 5-7 noiembrie, reunind medici romani si din strainatate.

Ajuns in 2014 la cea de-a XII-a editie, evenimentul constituie o intalnire de referinta a expertilor romani in diabet zaharat, cu profesionisti din Germania, Spania, Italia, Ungaria, Polonia, Belgia si Danemarca – o ocazie pentru „mai multa cunoastere, mai multa prietenie”, dupa cum mentioneaza presedintele FRDNBM, conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu.

Pe langa medici consacrati din Romania, al XII-lea Congres National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice se bucura de o participare internationala numeroasa. Printre invitatii din strainatate, se numara: prof. univ. dr. Laszlo Barkai (Universitatea din Miskolc, Ungaria), prof. univ. dr. Rosa Corcoy Pla (Departamentul de Endocrinologie si Nutritie, Spitalul Santa Creu i Sant Pau din Barcelona, Spania) sau prof. univ. dr. Luc Van Gaal (Departamentul de Endocrinologie, Diabet si Metabolism, Spitalul Universitar Antwerp, Belgia), nia).

Se poate considera ca, atat la nivel mondial, cat si la nivel national, diabetul zaharat reprezinta o problema de sanatate publica, astfel ca se impune o actiune conjugata a tuturor celor implicati in managementul acestei boli cronice – profesionisti in domeniul medical, autoritati, asociatii de pacienti.

„Din pacate, nu avem nici un indiciu privind o schimbare a tendintelor epidemiei de diabet din tara noasta. Probabil ca inca nu am constientizat suficient (nici noi, nici decidentii din sanatate) dramatismul rezultatelor studiului PREDATORR si ale studiului privind incidenta amputatiilor de membre inferioare la persoanele cu diabet zaharat. Speram ca acest lucru sa se intample cat mai repede, sa insemne un ansamblu de strategii cu obiective concrete de crestere a calitatii ingrijirii persoanelor cu diabet. Acest lucru nu va fi posibil fara «trezirea» factorilor politici si antrenarea societatii civile, ceea ce inseamna o implicare mult mai activa a fiecaruia dintre noi”, a declarat conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sesiuni stiintifice, dezbateri interesante si ateliere practice, participantii vor afla cele mai noi informatii referitoare la controlul optim glicemic la persoanele cu diabet zaharat si boala cardiovasculara, managementul hipertensiunii arteriale la pacientii cu diabet si boala renala cronica si optimizarea aderentei persoanelor cu diabet zaharat la tratament. De asemenea, vor fi prezentate aspectele psihologice ale comportamentului alimentar in diabet zaharat si obezitate, eficienta chirurgiei metabolice in tratamentul diabetului zaharat de tip 2, precum si tehnologiile moderne in monitorizarea si managementul diabetului zaharat tip 1.

Concomitent cu lucrarile Congresului National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice 2014, se va desfasura si cea de-a IV-a editie a Congresului Asociatiei Romane de Educatie in Diabet (ARED). De asemenea, in ultima zi de congres, va avea loc si Intalnirea Asociatiilor Persoanelor cu Diabet din cadrul Federatiei Asociatiei Diabeticilor din Romania (FADR).

Cel de-al XII-lea Congres National al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice este creditat de catre Colegiul Medicilor din Romania cu 18 puncte EMC.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Experti-din-sapte-tari-europene-la-Congresul-National-de-Diabet_-Nutritie-si-Boli-Metabolice-2014_20389/

lauff lautf laurf