CNAS: Aproape 11 milioane asigurati si-au primit cardurile de sanatate
Din datele furnizate de Posta Romana privind stadiul de distribuire a cardului national de sanatate, din data de 19 septembrie pana in 6 noiembrie 2014, s-au predat peste 10,7 milioane de carduri de sanatate catre asigurati, se arata intr-un comunicat al CNAS.
Astazi, rata de distribuire a cardurilor preluate prin servicii postale este de aproximativ 95% la nivelul intregii tari. Procesul de predare-primire a cardurilor de sanatate in vederea distribuirii continua, in conformitate cu acordul cadru si contractele subsecvente incheiate cu CNAS si casele de asigurari de sanatate.
"Apreciem ca procesul de distribuire prin servicii postale se va incheia in jurul datei de 15 decembrie 2014. Pe masura ce expira termenele de livrare prin servicii postale, cardurile care nu au fost inmanate asiguratilor au fost predate sau sunt in curs de predare catre casele de asigurari de care apartin. Termenul de predare catre casele de asigurari este de 10 zile lucratoare dupa expirarea termenului de distribuire", conform CNAS.
CNAS si casele de asigurari de sanatate vor informa asiguratii in momentul cand demareaza activitatea de distribuire a cardurilor prin intermediul caselor de sanatate.
Situatia in Bucuresti: 81% din populatia asigurata a intrat in posesia cardului
In municipiul Bucuresti au fost preluate in reteaua postala 1,4 milioane de carduri, dintre care au ajuns la asigurati prin serviciile postale 1,1 milioane de carduri. Astfel, 81% din bucurestenii asigurati au primit pana in prezent cardul de sanatate. Diferenta de carduri se afla inca in reteaua postala si, in cazul cardurilor care au depasit termenul de 20 de zile alocat distribuirii prin servicii postale, ele iau drumul caselor de asigurari de care apartin.
Pentru Bucuresti, rata de success a distribuirii prin servicii postale este in acest moment de peste 90%.
Dupa distribuire, incepe testarea
Dupa ce procesul de distribuire se va incheia, va urma o perioada de testare a cardului national de sanatate, in care cele doua sisteme vor merge in paralel. In aceasta perioada vor fi identificate si rezolvate eventualele probleme in functionalitatea cardului.
Dupa aceasta perioada de testare, cardul national de sanatate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate si decontate doar prin intermediul lui.
Cardul national de sanatate este un proiect de interes national care are ca principal scop transparentizarea si eficientizarea utilizarii fondurilor din sistemul asigurarilor sociale de sanatate. Acesta va face dovada prezentei asiguratului la furnizorul de servicii medicale.
Sursa: PaginaMedicala.ro