Imprimare

Adrian Streinu-Cercel: Virusul hepatitei A a devenit agresiv in ultimul an

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv in ultimul an fata de acum doi-trei ani, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, managerul Institutului 'Matei Bals', prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, scrie Agerpres.

'Virusul hepatitei A a devenit mai agresiv. O perioada a fost afara din peisaj, nu a generat infectii care sa ajunga sa fie internate in spital. Virusul hepatitei A a stat putin dat deoparte vreo doi-trei ani de zile, nu s-a prea auzit de el. De un an a inceput sa reapara in circulatie si avem cazuri, sunt cu valorile transaminazelor de ordinul miilor, cam in jur de 3.000 de unitati, ceea ce inseamna ca afectarea ficatului este una intensa. Ceea ce vedem in ultimul an sunt infectii cu un nivel mare de transaminaze ceea ce inseamna inclusiv distrugeri de celule hepatice', a explicat Streinu-Cercel, cu prilejul lansarii caravanei de informare si preventie a hepatitei A, B si C, derulata de Fundatia 'Renasterea' pentru Sanatate, Educatie si Cultura.

El a sustinut ca este preferabila vaccinarea impotriva virusurilor hepatice A si B, pentru care exista un singur vaccin, si a mentionat ca una dintre infectiile cu virusul hepatic A este dischinezia biliara.

'Aproximativ 80% dintre cei care au hepatita A nu afla, duc boala pe picioare, sunt putin obositi, trag de ei, isi vad de treaba lor si apoi, dupa circa 10 zile, totul intra intr-un calm relativ. Norocul este ca ei se vindeca in proportie de 99%, doar un procent de 1% ajung sa dezvolte boala cronica. Se vindeca in totalitate, dar ducand boala pe picioare. Este bine ca lumea sa se vaccineze pentru hepatita A. Cam 80% dintre cei infectati nu isi dau seama ca au infectie cu virusul hepatitei A si, ca atare, nu ajung la doctor. Ajung la doctor cei care se ingalbenesc, care fac icter si care reprezinta aproximativ 20% dintre cei infectati. In acea perioada, ei sunt contagiosi. Orice infectie la nivelul ficatului mai mult sau mai putin lasa o mica cicatrice', a atentionat Streinu-Cercel.

Potrivit lui, virusul hepatitei A se transmite prin maini murdare si apa contaminata, prin sarut, contact sexual si obiecte contaminate iar cele ale hepatitelor B si C - prin sange sau produse de sange sau contact sexual neprotejat.

'In momentul de fata stim ca virsul hepatitei C este un virus care poate fi scos din organism cu medicatia pe care o avem. Aceasta este o infectie care se vindeca in momentul de fata in proportie de peste 95-98% cu noile molecule. Aceste virus este pe primul loc in geneza cancerului hepatic. Costurile sunt uriase. Virusul hepatitei B nu poate fi scos din organism, putem sa il tinem sub control pe toata perioada vietii persoanei respective. Se vindeca cam in proportie de 40-50% iar restul sunt purtatori. 80% dintre cei cu virusul hepatitei C raman purtatori, mai devreme sau mai tarziu dezvolta boala cronica de ficat. Dupa ce se dezvolta boala cronica de ficat apare riscul de hepato-carcinom si, respectiv, decesul. Virusul hepatitei A se vindeca spontan', a afirmat seful Institutului 'Matei Bals'.

La randul sau, Amalia Nastase, din partea Fundatiei 'Renasterea' pentru Sanatate, Educatie si Cultura, a spus ca Romania este pe primul loc in Europa ca numar de cazuri de hepatita A.

'Caravana de informare si preventie a hepatitei A, B si C poposeste in Bucuresti, apoi in Iasi, Timisoara, Cluj, Craiova. Programul este pilot, se desfasoara timp de un an. Avem 1.000 de testari gratuite pentru depistarea hepatitei A, B si C', a subliniat Amalia Nastase.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Adrian-Streinu-Cercel_-Virusul-hepatitei-A-a-devenit-agresiv-in-ultimul-an_20392/

lauff lautf laurf