Romanii considera ca profesia de medic este cea mai solicitanta
In opinia romanilor, medicii au cea mai solicitanta profesie, conform unui studiu Secom, companie romaneasca ce ofera solutii de medicina integrativa.
Totusi, aceasta profesie lipseste din topurile internationale recente.
In continuarea topului celor mai solicintante meserii, se numara: pilot/ controlor de trafic aerian, pompier, profesor si educator, profesionist in domeniul IT, sofer profesionist, avocat si profesionist in domeniul financiar/ contabil/ auditor.
In procesul de selectie, romanii au tinut cont de factori de stres si suprasolicitare precum: orele de munca efectuate in afara programului, amploarea proiectelor si nivelul de energie solicitat, nivelul de responsabilitate si concentrare necesar, lucrul cu termene limita, interactiunea cu persoane dificile, presiunea de a gasi rapid solutii, gradul ridicat de risc fizic sau psihic asociat exercitarii meseriei.
Studiul mai arata ca atunci cand se refera la propriile profesii, 75% dintre romani se declara stresati si suprasolicitati din cauza locului de munca, in timp ce 1/10 indica un nivel intens al starilor de stres si suprasolicitare. Dintre acestia, majoritatea au meserii precum profesor sau educator si angajat in domeniul IT sau programator, rezultate care confirma topul de opinie. Totodata, 8 din 10 romani resimt efectele suprasolicitarii prin diverse simptome sau boli.
Studiul Secom releva un rezultat ingrijorator: aproape 80% dintre persoanele suprasolicitate la locul de munca prezinta simptome ale afectiunilor cauzate de stres si suprasolicitare, majoritatea acuzand oboseala excesiva si indelungata (85% persoane), probleme cu somnul sau migrene (65%).
In acest context, specialistii atrag atentia asupra implicatiilor pe care suprasolicitarea si stilul de viata modern le pot avea asupra sanatatii. Una dintre cele mai grave consecinte este Sindromul de Oboseala Cronica. Afectiunea este caracterizata prin oboseala intensa, dificultati de concentrare, tulburari de memorie, dureri musculare, articulare si gastrointestinale, insomnie, migrene, depresie, alergii, tulburari hormonale, cadriovasculare, deficite imunitare, manifestari care persista mai multe luni.
Potrivit studiului Secom, 6 din 10 angajati considera ca stresul si suprasolicitarea sunt consecinte ale orelor de lucru din afara programului, inclusiv in weekend, ale lipsei de energie, ale proiectelor de mare amploare la care lucreaza si ale interactiunii cu persoane dificile.
Femeile resimt aproape la fel ca barbatii stresul si suprasolicitarea la locul de munca. Din totalul persoanelor afectate, 54.5% sunt femei.
Studiul a fost realizat de Secom, cu ajutorul Ivox, in octombrie 2014, la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 3381 de respondenti din mediul urban. Romanii au votat topul profesiilor, in ordinea gradului de solicitare
Sursa: PaginaMedicala.ro