O noua tehnica chirurgicala in tratarea scoliozei a fost aplicata la Spitalul „Marie Curie”
Chirurgii ortopezi de la Spitalul "Marie Curie" au efectuat cu succes 12 operatii in cadrul unui studiu experimental in care s-a folosit un sistem nou-descoperit in tratamentul scoliozei la copii, a declarat prof. dr. Gheorghe Burnei, in cadrul deschiderii celui de-al saptelea Congres National al Asociatiei Romane a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri (ARTOP – 2014), ce se va desfasura pana pe 14 noiembrie, la Bucuresti.
Inventatorul acestui sistem, dr. Yizhar Floman, prezent si el in deschiderea ARTOP - 2014, a explicat faptul ca aceste operatii la noi in tara au fost posibile in baza unui parteneriat intre echipa sa din Israel, si echipa din Romania.
"Noi am facut cel mai mare numar de interventii operatorii cu acest dispozitiv (n.r. 12 la numar). Pe viitor vom colabora sa introducem acest dispozitiv in practica medicala pentru cazurile cu scolioza care au aceste indicatii. Adica intre 15-17 ani si care sa aiba intre 30-55% unghiul de formare a angulatiei coloanei vertebrale. Adica angulatia coloanei vertebrale sa nu fie mai mare de 55%. Este un procedeu minim invaziv, cu un dispozitiv care se plaseaza usor. Durata interventiei este minima, sangerarea este la fel de minima. Nu apar complicatii. Noi il aplicam numai acolo unde exista indicatie", a explicat prof. Burnei.
In operatia minim invaziva se utilizeaza un dispozitiv din titan, care foloseste doar doua suruburi, in loc de 20, cate erau necesare in operatiile clasice.
"Acest sistem costa mai putin decat implantul pentru scolioza in care se pun 10-20 de suruburi, o bara si este foarte avantajoasa, pentru ca acesti copii reusesc a doua zi sa se ridice din pat. Stau numai cinci zile in spital si isi reiau rapid activitatea. Corectia coloanei se face in totalitate. Pe parcurs acest dispozitiv creste odata cu crestere coloanei pentru ca este unul telescopic si astfel se reuseste sa aiba si efect in timp. Dispozitivul care are doua puncte de insertie are in centru o zona conceputa din punct de vedere tehnic care permite elongatia coloanei vertebrale atat intraoperator cat si odata cu cresterea copilului", a spus prof. dr. Burnei.
Totodata, s-a observat ca aceasta tehnica noua micsoreaza incizia de trei ori si dureaza doar 60 de minute, comparativ cu metoda clasica ce dura pana la 240 de minute.
Se doreste ca aceste tipuri de operatii sa se introduca in Programul National de Ortopedie.
"Este o contributie de cercetare a specialistilor israelieni si noi ne-am adus contributia in faza finala de tratament chirurgical. Autoritatile pot ajuta sa introduca operatiile cu acest dispozitiv in programul national, iar noi sa putem achizitiona acest dispozitiv pentru cazurile care au nevoie. Am avut avantajul ca am fost printre primii care l-au folosit. Sangerari nu exista. Interventia clasica dura ore in sir si riscul era foarte mare. Complicatii nu au existat pana acum", a mai spus prof. Gheorghe Burnei.
Conform aceleiasi surse, scolioza reprezinta o diformitate a coloanei vertebrale si aceasta se constata la copii dupa ce ea depaseste 20% de grade.
"Parintii care sunt atenti o pot descoperi inca de la aceasta dimensiune. Daca se descopera la 20% este momentul optim pentru a purta un corset pentru a face kinetoterapie si dupa aceea sa se opereze. In scoliozele cu debut precoce cauzele sunt de ordin genetic. Ele apar la varste sub 8 ani si odata cu debutul lor ritmul de inrautatire este mult mai accentuat. In aceste cazuri diformitatile sunt mari. Pot sa apara complicatii extrem de grave, pot sa decedeze din cauza unor infectii intercurente", a declarat Burnei.
El a precizat ca Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri a gandit un program pentru realizarea unui screening scolar si prescolar pentru a depista cazurile de scolioza.
Cum functioneaza dispozitivul in tratarea scoliozei la copii puteti observa din materialul video de mai jos:
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro