Imprimare

La Iasi, se realizeaza o suta de analize gratuite pentru depistarea genei ce transmite cancerul

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi a dezvoltat primul Departament de Oncogenetica din Romania, in cadrul caruia se vor realiza gratuit pana la sfarsitul anului 2014 o suta de analize moleculare pentru depistarea riscului de transmitere a cancerului in familie.

„Universitatea de Medicina si Farmacie «Gr.T.Popa» a initiat acest demers generos si a sustinut inclusiv printr-o importanta finantare constituirea primului Departament de Oncogenetica din Romania, indeplinindu-si astfel misiunea sociala pe care si-a propus-o. O structura academica de traditie si de prestigiu a reusit sa translateze rezultatele studiilor efectuate in laboratoarele de cercetare in practica curenta pentru ca populatia sa beneficieze de posibilitatile medicinei actuale, aici, in Romania”, a spus prof. dr. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi si coordonatorul acestui proiect, pentru PaginaMedicala.ro.

Analiza poate fi realizata pentru depistarea riscului ereditar de cancer de san, ovarian si de colon. Primele o suta de analize se fac in regim gratuit, iar celelalte, contra sumei de 3.000 de euro.

„In cadrul acestui Departament se urmareste depistarea persoanelor cu risc ereditar pentru cancer (cancer de san, ovar si de colon) prin evaluarile de tip sfat genetic si diagnoastic molecular (pentru punerea in evidenta a tipului de mutatie care predispune la producerea acestor cancere). In cazul identificarii unor mutatii care ar sustine existenta ricului pentru cancer se realizeaza de fapt esenta activitatilor din acest program, respectiv stabilirea unui program personalizat pentru persoanele investigate si mai ales pentru membrii familiilor acestora care consta intr-o serie de masuri (monitorizare periodica clinica, de laborator sau imagistica, pofilaxie medicamentoasa sau chirugicala)”, a mai explicat coordonatorul proiectului.

Prin intermediul Fundatiei „Gr. T. Popa” este posibila efectuarea in regim de gratuitate a 100 de analize moleculare, numar de determinari estimat a fi efectuate pana la finele anului 2014. UMF Iasi a acordat un sprijin substantial financiar, „deoarece fara aceasta investitie, activitatea de oncogenetica ar fi ramas doar ca un proiect interesant pentru un viitor foarte indepartat”.

„Concomitent s-au facut demersuri numeroase catre Ministerul Sanatatii pentru ca aceste cheluieli necesare realizarii in continuare a diagnosticelor moleculare sa fie suportate din cadrul programelor de sanatate. Universitatea (n.r. din Iasi) si-a asumat in continuare sustinerea cheltuielilor cu aparatura, spatiile si personalul universitar calificat, atat pentru realizarea diagnosticului dar si a activitatilor medicale de consultanta si monitorizare. Nu se cere foarte mult, dar fara aceasta finantare, strict pentru finalizarea diagnoasticului, exista riscul ca aceast proiect generos sa se piarda asa cum multe alte initiative s-au spulberat iar romanii continua sa caute solutii pentru rezolvarea problemelor de sanatate in strainatate, si chiar asistati de medici romani inalt calificati si plecati in diverse colturi ale lumii”, a mai spus decanul Facultatii de Medicina al UMF Iasi.

Care este procedura pe care trebuie sa o urmeze pacientii care vor sa beneficieze de aceasta analiza

Persoanele doritoare se pot adresa medicului specialist sau direct la secretariatul specializat pentru o astfel de analiza. Se recolteaza sange, iar dupa 8-12 luni isi pot lua rezultatele.

„Medicul specialist (oncolog, ginecolog, gastroentrolog, endocrinolog, sau de alte specialitati) cat si medicul de familie directioneaza persoanele la care ar exista criterii de prezumtie pentru un eventual risc ereditar in producerea cancerului la mai multi membri ai familiei. Au fost elaborate ghiduri pe baza informatiilor validate stiintific pentru stabilirea celor care ar intra in aceasta categorie. Totodata, persoanele care doresc sa se adreseze direct acestui Departament o pot face fara probleme la secretariatul specializat.

Se intocmeste un dosar cu toate informatiile legate de antecedentele personale si familiale, rezultatetele investigatiilor adecvate problematicii, rezultatele in urma unor perioade de spitalizare pentru interventii chirurgicale, terapie etc. Fiecare situatie in parte se prezinta in cadrul specialistilor care formeaza Grupul de Consultanta Pluridisciplinara si functioneaza in cadrul Departamentului.

Odata stabilita decizia acestora de evaluare moleculara, persoana care s-a adresat Departamentului (de obicei deja diagnoasticata cu cancer) va fi invitata pentru recoltarea probei de sange din care se cerceteaza existenta unei eventuale mutatii la nivelul genelor de predispozitie. Acesta investigatie poate dura intre 8 si 12 luni deoarece este o analiza mai speciala fiind asemanata cu o «citire» a fiecarei structuri din genele amintite. Responsabilitatea este importanta in comunicarea unui diagnostic pozitiv/negativ astfel incat acesta «citire» trebuie facuta cu profesionalism, verificata si validata.

Diagnosticul se comunica persoanei care este in prealabil informata, consiliata inclusiv psihologic. Inaintea oricarei proceduri de recoltare de sange sau de comunicare a rezultatului se procedeaza la solicitarea consimtamantului persoanei. Diagnoastiul pozitiv semnifica luarea unui decizii a Grupului de Consultanta pentru prezentarea persoanei intrate in monitorizarea departamentului asupra Programului Personalizat de Monitorizare atat a acesteia cat si a membrilor familiei care pot fi expusi riscului prin transmiterea ereditara. Consideram ca acesta etapa este extrem de importanta in tot demersul de oncogenetica intreprins deoarece oncogenetica TREBUIE sa salveze vieti”, a adaugat prof. Azoicai.

Investitia in departament a costat 330 de mii de euro

Pentru dotarea laboratorului de oncogenetica, UMF „Gr. T. Popa” a investit 330 mii de euro.

„Initial acesta s-a dezvoltat pe baza unui investitii de functionare a unui Laborator de Epidemiologie Moleculara dedicat activitatilor de cercetare pentru studenti, rezidenti si doctoranzi. Acesta a fost un modest inceput, ulterior fiind extinse spatiile de lucru, aparatura si bineinteles materialele necesare pentru efecatuarea diagnoasticului propriu-zis”, a mai spus prof. Azoicai.

Intrebata daca se poate dezvolta un astfel de departament si in cadrul altui centru universitar din tara, prof. Azoicai a raspuns: „Sigur ca se pot deschide si alte centre. Noi am dezoltat in paralel un program anual de training intitulat «Formare avansata in Oncogenetica». Programul este deja la a doua editie si reprezinta rezultatul parteneriatului dintre Universitatea de Medicina “Gr.T.Popa” din Iasi si Centrul Jean Perrin unde functioneaza primul Departament de Oncogenetica din Franta sub auspiciile Universitatatii Auverge, Clermont-Ferrand. Profesorul Yves-Jean Bignon care a contribuit la crearea Departamentului de Oncogenetica de la Iasi este promotorul oncogeneticii din Franta. La editia din anul urmator avem deja in program invitarea si altor colegi din tara, care au preocupari comuni, si de ce nu, ne dorim sa existe si in alte centre universitare acest tip de activitate medicala”.

UMF „Gr. T. Popa” Iasi este implicata si in alte proiecte, precum: CEMEX (cercetare fundamentala), CHRONEX (cercetarea in domeniul bolilor cronice), CHRONEX – RD (cercetare doctorala si postdoctorala in domeniul bolilor cronice) si multe alte proiecte europene.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/La-Iasi_-se-realizeaza-o-suta-de-analize-gratuite-pentru-depistarea-genei-ce-transmite-cancerul_20407/

lauff lautf laurf