UMF-urile din tara vor primi manechine medicale din fonduri europene
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat, miercuri, la o dezbatere organizata la Cluj, ca in perioada urmatoare vor fi achizitionate din bani europeni manechine medicale pe care sa poata exersa studentii medicinisti din Romania, scrie Agerpres.
'Pe partea de medicina va spun despre o scurta idee de finantare care va incepe in cateva saptamani. In Romania, medicii opereaza direct pe oameni, fara sa aiba practica aferenta in afara de cadavre. Dar cadavrele nu tipa daca ai mers pe invers si o doamna doctor mi-a spus care este situatia. In Anglia, de exemplu, nu ai voie sa operezi pe om pana nu ai un numar de ore pe un simulator. Si sunt niste manechini cu senzori, simulatoare, pe care se opereaza de catre cei de la UMF-uri, studentii. E o idee care poate servi in doua zone. O data, pentru o chestie comerciala, a doua pentru sanatate, pentru ca vom dota cele zece UMF-uri din tara, vom face un proiect pe POS-CCE, asa cum am facut si partea de angiografe. Deci, punem bani tot din POS-CCE, dotam cele 10 UMF-uri cu astfel de echipamente -nu sunt scumpe, circa 100.000 de euro un astfel de echipament. Este foarte bun, pentru ca se face practica pe aceste manechine, pe de alta parte, poate fi o idee de afacere, fiindca manechinele se uzeaza, nu ai voie sa faci mai mult de un anumit numar de operatii, resuscitari etc. Poate fi o idee de afacere, sa produci in tara, tot pe POS-CCE, astfel de echipamente', a explicat Teodorovici.
El a vorbit si despre o alta idee, tot pe partea de medicina, in speta pentru chimioterapie.
'Mi s-a explicat ca noi folosim la o operatiune de chimioterapie un gram din nu stiu ce substanta. Ce ramane dupa aceasta operatiune se arunca, nu se poate depozita, nu se poate mentine acea substanta pentru alte astfel de actiuni. Sunt 3.000 de operatii in fiecare zi. Si veneau cu un cost total de circa 3,7 milioane de euro. Cu ceea ce finantam - aceeasi doamna doctor a avut ideea - exista un echipament care automat asigura mentinerea acelei substante si pentru alte operatii. Si automat costul se duce de la 3,7 milioane la 1,2 milioane de euro, iar diferenta poate sa mearga mai departe in zonele in care avem interes. Deci, sunt bani europeni care pot fi folositi pentru ceea ce arde acum in tara', a mai spus Teodorovici.
Ministrul Fondurilor Europene si ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, au participat, la Cluj-Napoca, la o dezbatere privind sustenabilitatea masurilor luate de Guvernul Ponta in sprijinul mediului de afaceri si al societatii civile, dezbatere la care au fost invitati reprezentanti ai mediului de afaceri, ai IMM-urilor, ai ONG-urilor, dar si beneficiari ai programelor POS-DRU si POS-CCE.
Sursa: PaginaMedicala.ro