Pe 14 noiembrie este marcata Ziua Mondiala a Diabetului
Ziua Mondiala a Diabetului (World Diabetes Day) este marcata la 14 noiembrie in fiecare an, scie Agerpres.
Tema stabilita pentru perioada 2014-2016 este "Alimentatia sanatoasa si Diabetul", aleasa de Federatia Internationala a Diabetului. Mesajul transmis este de a incepe ziua cu un mic dejun sanatos, ajutand astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar si pentru ca astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat. Organizandu-ne pentru a evita imbolnavirea reducem implicit costurile necesare pentru tratarea acestei boli. La nivel global, se impune asigurarea unor preturi accesibile pentru ca intreaga populatie sa poata consuma la micul dejun produse sanatoase. Unul dintre mesajele transmise este "ce facem astazi poate schimba ziua de maine".
Ziua Mondiala a Diabetului este marcata de peste 230 de asociatii membre ale Federatiei Internationale a Diabetului (FID), in peste 170 de tari si teritorii, statele membre ONU.
Ziua Mondiala a Diabetului a fost marcata pentru prima oara la 14 noiembrie 1991, din initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si a Federatiei Internationale a Diabetului. A devenit zi oficiala a Natiunilor Unite in 2007, prin adoptarea Rezolutiei 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar relatiile oficiale intre OMS si FID dateaza din 1957.
Data de 14 noiembrie este, totodata, ziua de nastere a fiziologului si farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secretia interna a pancreasului si a introdus insulina in terapie, in octombrie 1922. Insulina a fost descoperita in 1921 de dr. Nicolae Paulescu si a insemnat miracolul salvarii unui numar enorm de vieti omenesti in ultimii 80 de ani.
Diabetul este o boala cronica ce apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahar din sange este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii si nervii. O dieta sanatoasa, activitatea fizica regulata, mentinerea unei greutati corporale normale si evitarea consumului de tutun pot preveni sau intarzia instalarea diabetului de tip 2.
Conform datelor Federatiei Internationale de Diabet, la nivel mondial, numarul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, in randul acestora se inregistreaza 5 milioane de decese. In cazurile de diabet de tip 2, se estimeaza ca, printr-o alimentatie corecta si exercitii fizice, poate fi impiedicata sau intarziata aparitia diabetului pana la 70% din cazuri, pana la nivelul anului 2035, insemnand 150 de milioane de persoane. Numarul diabeticilor, la nivel mondial, era de 382 de milioane in 2013 si se estimeaza ca va ajunge, in anul 2035, la 600 de milioane. La nivelul anului 2013, peste 79.000 de copii au dezvoltat diabetul zaharat de tip 1, iar peste 21 de milioane de nascuti-vii au fost afectati de diabet in timpul sarcinii.
Conform unui studiu preliminar efectuat in luna mai 2013 de catre Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, numarul diabeticilor din tara a crescut cu 30% in ultimii doi ani, iar majoritatea celor care sufera de aceasta afectiune au peste 45 de ani. FID estimeaza pentru Romania un numar de 1.708.700 la nivelul anului 2030.
Romania are un Program National de Diabet (actualizat in 2013), care urmareste imbunatatirea starii de sanatate, cresterea sperantei de viata a bolnavilor, precum si asigurarea accesului la tratament.
Culoarea simbolica a acestei zile este albastru, astfel ca numeroase cladiri sau edificii importante vor fi iluminate in aceasta culoare.. Logo-ul este un cerc albastru.
Sursa: PaginaMedicala.ro