Imprimare

Prof. Radu Deac: Numarul pacientilor transplantati este din ce in ce mai mare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant (ANT), prof. univ. dr. Radu Deac a declarat  la Targu Mures, ca prin masurile luate de Ministerul Sanatatii numarul pacientilor transplantati este din ce in ce mai mare, dar ca listele de asteptare inca exista, scrie Agerpres.

"Ministerul Sanatatii, caruia ii este subordonata ANT, a facut eforturi importante in ultimii ani. In anul 2013 s-au facut 132 de transplanturi de ficat, 600 transplanturi de rinichi, mult mai putine de inima, dar baza materiala a permis remunerarea tuturor coordonatorilor de transplant (...) Numarul pacientilor transplantati este din ce in ce mai mare. Din pacate, listele de asteptare inca exista, nu reusim sa le scurtam, dar pe masura ce trece timpul Agentia de Transplant coordoneaza mai eficient si calitativ superior aceasta activitate. In afara de Bucuresti, Targu Mures, Iasi, Timisoara si Cluj, sunt in curs de acreditare spitale in Bucuresti. Deja a inceput activitatea la Spitalul 'Sfanta Maria' din Bucuresti pentru transplant de ficat, dar sunt si alte unitati acreditate dar care nu au inceput activitatea", a aratat prof. dr. Deac.

Acesta a aratat ca s-a marit numarul centrelor de prelevare, care au fost acreditate de catre Agentia Nationala de Transplant, ca exista aproape 50, iar anul trecut acestea au fost acreditate sau reacreditate pentru prelevare si pentru transplant.

Radu Deac a precizat ca exista cate un coordonator de transplant in fiecare spital mare al tarii si ca acest lucru este important pentru ca numarul transplanturilor depinde direct de numarul donatorilor, care sunt identificati de catre coordonatorii de transplant si asa numiti 'key donation person', care sunt anestezistii.

"Noi dorim sa recomandam o noua ramura a medicinii, medicina de transplant, care se ocupa atat cu identificarea celor care necesita transplanturi, cu efectuarea transplanturilor, intreaga activitate de transplant si evolutia post-transplant, medicatia necesara, pentru ca acesti bolnavi sa-si desfasoare viata in conditii cat mai apropiate de normal", a mai spus prof. dr. Radu Deac.
 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Prof.-Radu-Deac_-_Numarul-pacientilor-transplantati-este-din-ce-in-ce-mai-mare__20423/

lauff lautf laurf