Imprimare

Rolul probioticelor in refacerea si mentinerea mediului vaginal

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Autori:

Conferentiar Dr. Manuela Rusu, UMF Carol Davila, Clinica OG a Spitalului Clinic “Dr. Ioan Cantacuzino”, Bucuresti

Sef lucrari Dr. Serban Nastasia, UMF Carol Davila, Clinica OG a Spitalului Clinic “Dr. Ioan Cantacuzino”, Bucuresti

Ecosistemul vaginal este mentinut de o interactiune complexa intre flora vaginala, produsii microbieni, estrogen si o serie de factori-gazda. Vaginul este rezistent la infectie prin doua mecanisme: aciditate marcata si epiteliu gros, protectiv. Flora locala joaca un rol critic in apararea vaginala prin mentinerea unui pH local normal acid (3,8 - 4,2). Lactobacillus este bacteria dominanta intr-un ecosistem vaginal sanatos, cu rol critic in mentinerea si apararea mediului vaginal. Aciditatea mediului vaginal este urmare a secretiei de catre lactobacilii vaginali de acid lactic si peroxid de hidrogen (toxice pentru bacteriile anaerobe).

Rolul probioticelor in refacerea si mentinerea mediului vaginal

 

 

Femeile cu lactobacili producatori de peroxid de hidrogen au 4% rata de prevalenta a infectiilor vaginale, comparativ cu 32% la femeile cu tulpini non-producatoare de peroxid de hidrogen si 56% la cele fara lactobacili.

Efficiency of Vaginal probiotic Lactobacillus rhamnosus GR-1 and Lactobacillus reuteri RC-14 versus oral Metronidazole in the treatment of bacterial vaginosis: randomized double blind study, Protocol of Thesis Submitted for partial fulfillment of master degree in Obstetrics & Gynecology by Mahmoud Saber Mahmoud, M.B.B.Ch (2001), Ain Shams University, Faculty of Medicine Ain Shams University, 2008.

 

 

Mai multe solutii de refacere a florei vaginale sunt, la ora actuala, la dispozitia medicilor specialisti. Dintre acestea, probioticele, produse de origine biologica, sunt frecvent utilizate. Combinatia intre doua tulpini de lactobacilli si anume Lactobacillus rhamnosus si Lactobacillus reuteri poate reprezenta solutia potrivita pentru refacerea si mentinerea mediului vaginal. De altfel, o serie de dovezi recente par sa vina in sprijinul acestei afirmatii.(1,2)

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Rolul-probioticelor-in-refacerea-si-mentinerea-mediului-vaginal_20418/

lauff lautf laurf