Academicienii Victor Voicu si Mircea Ifrim au fost decorati de Presedinte
Presedintele Traian Basescu a semnat luni decretul de decorare a academicienilor Victor Voicu si Mircea Ifrim, scrie Agerpres.
Potrivit Administratiei Prezidentiale, "in semn de inalta recunoastere si apreciere pentru activitatea rodnica si prestigioasa pusa in slujba dezvoltarii stiintei medicale, pentru afirmarea cercetarii romanesti pe plan international", seful statului a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Ofiter academicianului Victor Voicu si Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Cavaler academicianului Mircea Ifrim.
Decorarea a fost facuta la propunerea presedintelui Academiei de stiinte Medicale, prof. dr. Irinel Popescu.
Victor Voicu (n. 29 iunie 1939, Bolovani, Dambovita) este membru titular al Academiei Romane, din 2001. Ca profesor universitar, el a indeplinit functia de sef Catedrei de Farmacologie Clinica, Toxicologie si Psihofarmacologie, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (1992). Din 1986, devine directorul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare, iar din 2000, a indeplinit functia de presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului. In 1998, a devenit presedintele Societatii Romane de Farmacologie, Terapeutica si Toxicologie Clinica.
Acesta a dezvoltat cercetari stiintifice in domeniile: compusilor organofosforici si antidotismului acestora, farmacologiei radioprotectorilor chimici, farmacologiei experimentale si clinice a antihipertensivelor si antiaritmicelor, psihofarmacologiei psihotomimeticelor si drogurilor de abuz.
Totodata, el a fost si coordonator de studii de bioechivalenta si studii clinice de faza I. 20 de volume publicate, peste 290 de lucrari stiintifice publicate si comunicate. 18 brevete de inventie.
Mircea Ifrim este anatomist, antropologist, doctor in medicina, profesor si om de stiinta. A devenit academician in anul 2000. A fost membru in Parlamentul Romaniei si al Camerei Deputatilor. De asemenea, el a pus bazele Universitatii de Medicina si Farmacie, in 1991.
Acesta a publicat peste 108 articole in revistele de specialitate si peste 110 lucrari in volume medicale. Detine numeroase distinctii internationale, printre care: membru al Academiei de Stiinte si Cultura din Brazilia, membru in Academia Diplomatica de la Londra, membru al Academiei Stiintelor Medicale din Polonia sau membrul Academiei Internationale de Medicina „Albert Schweizer”.
Sursa: PaginaMedicala.ro