Imprimare

Cepoi: Medicii de familie ar trebui sa cunoasca riscul pacientilor de a dezvolta diabet

Adaugat in Stiri din domeniul medical

In conditiile in care prevalenta diebetului zaharat in Romania este de 11,6%, iar in faza de prediabet se afla 11, 4% dintre romani, medicii de familie trebuie sa identifice la timp efectele biologice determinate de factorii de risc in dezvoltarea diabetului, la propriii pacienti, a spus dr. Vasile Cepoi, consilierul premierului pe probleme de sanatate publica.

„Diabetul este o problema de sanatate publica si riscurile la care sunt expusi pacientii inainte de a face diabet trebuie monitorizate. Deci una din cauzele aparitiei efectelor adverse este neidentificarea la timp a efectelor biologice determinate de factorii de risc. Deci este, daca vreti, o eroare medicala, pentru ca medicul de familie trebuie sa cunoasca expunerea la risc a pacientilor pe care ii are pe lista si sa monitorizeze pacientii de asa maniera incat sa identifice primele semne, mai ales in diabet, care are aceasta forma de prediabet la vreme, inainte de instalarea leziunilor vasculare”, a spus dr. Cepoi, in cadrul Conferintei „Diabetul zaharat – problema de sanatate publica”, desfasurate la Bucuresti.

Conform aceleiasi surse, medicii ar trebui motivati prin plata per rezultat.

Nu se vor organiza profesionistii in sanatate sa abordeze integrat si multidisciplinar pacientul daca nu vor fi motivati si motivarea ar insemna plata per rezultat; plata serviciilor medicale pe rezultatul obtinut, ca urmare a unei abordari corecte si complete a pacientului, care sa asigure posibilitatea asistetei medicale si rezultate mai bune”, a mai spus dr. Vasile Cepoi.

O alta problema ridicata la conferinta a fost lipsa unui registru national al bolnavilor de diabet, in Romania.

„De douazeci de ani ne luptam sa avem un registru national si nici acum, eu nu stiu de ce nu il avem, pentru ca noi dorim din tot sufletul acest lucru si ar fi singura modalitate de a vedea daca o mare parte dintre cabinetele private declara, conform legislatiei romanesti, pacientul la centrul judetean de unde conform legii ar trebui sa ia un numar unic”, a spus prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Specialistii in diabet, nutritie si boli metabolice sunt asteptati de catre reprezentantii in MS la discutii pe baza ghidurilor pentru diabet si a curriculei de invatamant de specialitate.

„Ii astept saptamana viitoare la minister (n.r. pe specialistii in diabet) pentru a lansa ghidurile deja facute si adaptate de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, pentru a definitiva curricula noua, moderna, in cadrul programului nostru de adaptare a invatamnatului de specialitate la standarde moderne si pentru a vedea ce se mai poate face”, a spus prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in MS, prezent si el la conferinta.

Acesta a mai adaugat ca diabetul este o problema europeana si ca ar trebui sa se puna la punct programe nationale europene, care sa fie sustinute de UE intr-o mare proportie.

„Este o problema europeana si eu (n.r. problema diabetului), cel putin, pledez pentru ideea unor programe nationale europene, in care natiunea sa insemne Europa. De ce nu s-ar face un program de diabet daca Europa tot solicita asta, in care Consiliul Europei, Comisia Europeana sa acopere 85% (n.r. din suma totala necesara pentru finantarea programului) si tarile sa aiba un procent de 15%? Cred ca ar fi o abordare necesara si in care unirea administratiei cu societatile stiintifice ar putea sa duca la un rezultat”, a mai adaugat secretarul de stat in MS.

Romania, pe locul 27 din 30 de tari europene la capitolele preventie si tratament in diabetul zaharat

Prevalenta diabetului zaharat in Romania este de 11,6%, ceea ce inseamna ca numarul romanilor cu varste cuprinse intre 20 si 79 de ani care sufera de aceasta afectiune variaza intre 1.535.413 si 1.967.200, arata rezultatele Studiului National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), recent incheiat.

Studiul PREDATORR precizeaza ca, in ceea ce priveste distributia cazurilor de diabet pe grupele de varsta, procentul persoanelor cu diabet intre 20 si 39 de ani este de 3%, iar al celor din grupa de varsta 40 – 59 de ani este de 13,4%. Cel mai mare procent, 21,9%, s-a inregistrat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 79 ani.

Dintre pacientii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja in evidenta medicilor de familie. Altfel spus, studiul PREDATORR evidentiaza o rata de depistare superioara fața de cea raportata in Europa. In ceea ce priveste prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR arata ca exista peste trei milioane de romani cu prediabet, ceea ce inseamna o prevalenta de 18,4%.

Situatia diabetului zaharat in Romania a fost analizata si in Indexul European de Diabet, publicat anul acesta, in septembrie. Conform documentului, Romania se afla pe locul 27 din 30 de tari europene la capitolele preventie si tratament in diabetul zaharat. Spre deosebire de alte state europene cu o situatie deficitara a sistemului de ingrijire a persoanelor cu diabet zaharat, Romania transmite datele privind majoritatea indicilor de tratare a diabetului.

Totodata, in Indexul European de Diabet 2014 este precizat ca tratamentul diabetului zaharat in Romania poate fi imbunatatit prin implementarea unor masuri precum: cresterea numarului pacientilor care beneficiaza de controale succesive anuale, pentru a optimiza managementul bolii si pentru a monitoriza complicatiile asociate, crearea unui registru national al diabetului bine pus la punct, imbunatatirea furnizarii de bandelete pentru determinarea glicemiei si de pompe de insulina, consolidarea procesului de educare a pacientilor si cresterea utilizarii metforminului, antidiabeticul eficient din punct de vedere al costurilor.

...

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Cepoi_-Medicii-de-familie-ar-trebui-sa-cunoasca-riscul-pacientilor-de-a-dezvolta-diabet_20429/

lauff lautf laurf