Imprimare

Ciurchea: Trebuie sa gasim solutii de a stimula medicii de familie sa depisteze bolile cronice

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), dr. Vasile Ciurchea, a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca trebuie sa se gaseasca solutii pentru stimularea materiala a medicilor de familie prin acordarea de bonusuri atunci cand acestia reusesc sa tina in parametri normali anumite boli cronice in cazul unor pacienti, conform Agerpres.

'La nivelul medicilor de familie, trebuie sa gasim solutii in a-i stimula sa depisteze o boala cat mai devreme sau pacientii cu diferite boli cronice, diabet, hipertensiune si altele sa fie tinuti intre niste limite. Si cu certitudine ne gandim in a stimula, daca vorbim de aria terapeutica cardiaca, faptul ca tii pacientul la tensiune intr-o anumita limita sa primesti un bonus, faptul ca la diabet reusesti sa ii mentii glicemia la un nivel acceptabil, primesti un bonus. Sunt absolut dispus in a creste valoarea serviciului medical, pentru ca il scad din costul medicamentelor. Toata lumea stie ca la insulina, de exemplu, se dau 05, pana la o unitate pe kilogram corp - este diferenta daca(...) la un organism de 80 kilograme ii dai 40 de unitati sau ii dai 80, costul este dublu. Nemaipunand la socoteala complicatiile, pentru ca in diabet complicatiile sunt cele mai mari', a aratat Vasile Ciurchea.

Presedintele CNAS a spus ca, in paralel, trebuie convinsi si pacientii ca nu se poate sa primeasca tratament oricat, fara a fi interesati sa tina un regim dietetic dupa niste reguli.

'Degeaba ii dau un tratament adecvat in diabet, il tii internat o saptamana, ii stabilizezi glicemia si se duce acasa si a sarit cu regimul in pod', a aratat presedintele CNAS.

Dr. Vasile Ciurchea a mai spus ca a fost surprins sa constate ca la Conferinta Nationala de Farmacoeconomie si Management Sanitar cu tema 'Eficientizarea utilizarii resurselor din sanatate in Romania si in tarile Europei Centrale si de Est', care se desfasoara la Targu Mures, participantii incearca sa puna acces pe eficienta si nu doar pe a cere cat mai multi bani.

'Nu a fost ca la alte intalniri, in care ideea principala a fost subfinantarea. Haideti sa incercam sa gasim o finantare a sistemului cu posibilitatile pe care le are Romania in acest moment. Sigur, daca ne uitam la modelul din Ungaria, e in regula, e de apreciat, au alte conditii, altfel au pus problema. Vom vedea ce succes are si cum poate fi translatat si la noi (...) Atata timp cat pentru sistem incepem sa gandim si economic este extrem de important si cel putin la nivelul conducerii Ministerului Sanatatii si a CNAS exista dorinta de a scoate eficienta in fata, de a lega lucrurile de eficienta si incepem deja cu acele contracte cost-volum-eficienta pentru medicamente', a aratat presedintele CNAS.

Acesta a precizat ca a remarcat ca si producatorii de medicamente agreeaza contractele cost-volum, care trebuie sa aiba in centru pacientul si in jurul acestuia sa fie resursa financiara, dar ca e nevoie si de un protocolul medical.

'Nu poti sa faci un contract cost-volum fara sa-i poti verifica eficienta, fara a avea protocoale, ghiduri, fara a stratifica cineva bolnavii, fara a avea conditii, fara sa cuantifici rezultatul', a precizat presedintele CNAS.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea_-Trebuie-sa-gasim-solutii-de-a-stimula-medicii-de-familie-sa-depisteze-bolile-cronice_20433/

lauff lautf laurf