Imprimare

Institutul Victor Babes, inclus intr-o campanie de informare a ambasadorilor statelor UE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul National de Patologie “Victor Babes” din Bucuresti a fost prima institutie inclusa in campania "Yes, we care", lansata de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania alaturi de Presedintia Italiana a Consiliului Uniunii Europene. Campania urmareste familiarizarea ambasadorilor statelor membre UE la Bucuresti cu proiectele finantate din fonduri europene.

Prima actiune desfasurata sub egida campaniei "Yes, we care" a avut ca tema cercetarea de varf, iar prima vizita oficiala a fost efectuata astazi la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare “Victor Babes”, proiectul vizat fiind PersoTHER- proiect de cercetare in domeniul luptei impotriva cancerului. Alaturi de ambasadorii in Romania a 15 state membre UE s-au aflat seful Reprezentantei Comisiei Europene, Angela Filote, dar si ministrul Cercetarii, Mihnea Costoiu, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, rectorul UMF Carol Davila Bucuresti, acad. Ioanel Sinescu si directorul general al Institutului “Victor Babes”, acad. Laurentiu M. Popescu.

“Este remarcabil faptul ca, primul Institut de Cercetare Stiintifica din Romania, Institutul National Victor Babes se afla in topul centrelor de profil atat din tara, cat si in Europa, iar proiectele ce s-au realizat sau se afla in derulare aici sunt o dovada in plus a valorii si importantei de care se bucura si astazi acest Institut” a declarat directorul general al Institutului “Victor Babes”, Acad. Laurentiu M. Popescu.

In ceea ce priveste proiectul PersoTher, acesta s-a axat pe implementarea testarilor moleculare tisulare pentru cancer in Romania, cat si pe cercetarea de inalt nivel orientata spre oncologia personalizata. Mai exact, prin acest proiect, derulat pe parcursul a 36 de luni, s-a reusit cresterea eficientei si preciziei in diagnosticarea bolnavilor de cancer in Romania.

“Analiza biopsiilor cu metode moderne de imunofenotipare si biologie moleculara, permite nu numai o precizare mai exacta a evolutiei tumorilor, dar si tipul de tratament optim pentru fiecare tip de tumora. Perspectivele terapiei personalizate (obiectul de studiu al Proiectului PersoTHER) depind in primul rand de o analiza de laborator riguroasa, realizata cu ajutorul unei aparaturi dedicate si de adaptarea unor tehnici de analiza genica, acestea fiind aplicate cu succes pentru prima oara in Romania” a declarat conducatorul acestui amplu proiect, prof. G.Bussolati.

Acesta a adaugat ca “posibilitatea analizei personalizate a tumorilor in Romania permite astfel implementarea unor terapii selective eficiente la nivelul celor practicate in statele Uniunii Europene”. Proiectul PersoTher, demarat in 2010 si finalizat in 2013, a fost finantat prin Axa Prioritara 2, valoarea totala ridicandu-se la 5.416.950 lei, din care fonduri nerambursabile, 4.669.067,73 lei.

Cu acest prilej au fost oferite si informatii despre un nou proiect de amploare pentru cercetarea de varf “Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babes pentru cercetarea avansata in medicina celulara si moleculara-CAMED”, proiect in valoare totala de 43, 221 milioane de lei, din care 35 milioane de lei reprezentand finantare nerambursabila. Proiectul este finantat din fonduri structurale prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice”.

“In afara de cooperarea internationala directa, cercetarea Telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetarii si prin Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babes pentru cercetarea avansata in medicina celulara si moleculara, fapt ce deschide noi perspective atit pentru studiul Telocitelor, cit si pentru alte domenii de activitate medicala” a tinut sa sublinieze Acad. Laurentiu M. Popescu.

In acest moment, INCD “Victor Babes” este cel mai titrat institut de cercetare din Romania, infiintat in urma cu 126 de ani, cu o traditie in cercetarea de varf, atat in tara cat si in strainatate.

In prezent, Telocitele sunt recunoscute in mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active tari in cercetarea Telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel, in laboratoarele din Guangzhou-China-acolo unde a fost si echipa de cercetatori romani- a fost realizat primul transplant cu Telocite pe soareci. „Am putea spune ca, in ultima perioada, unul dintre cei mai importanti pasi facuti in studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule in ficatul uman si rolul lor in regenerarea hepatica, in contextul in care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenereaza cu adevarat” a declarat acad. Laurentiu M. Popescu. In ceea ce priveste infarctul de miocard, afectiune majora a cazurilor de deces din intreaga lume s-a demonstrat recent ca Telocitele joaca un rol important in regenerarea muschiului cardiac dupa infarct.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-Victor-Babes_-inclus-intr-o-campanie-de-informare-a-ambasadorilor-statelor-UE_20438/

lauff lautf laurf