Imprimare

87% din cardurile de sanatate au ajuns la asigurati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Aproximativ 87% din cardurile de sanatate au fost distribuite pana in prezent, a declarat presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea.

Pana in prezent, au fost tiparite 12,5 milioane de carduri. "Un numar mic de carduri s-au intors la Casele Judetene, altele sunt in prezent in procesare. Cardul se activeaza daca cetateanul este asigurat. Initializarea acestuia dureaza intre 30 de secunde pana la un minut", a mai spus reprezentantul CNA, in cadrul unei conferinte de presa, la Bucuresti.

Potrivit presedintelui CNAS, cardul va fi obligatoriu din ianuarie-februarie anul viitor, "daca lucrurile merg bine".

Acesta a adaugat ca, pana in prezent, sunt aproximativ 4 milioane de dosare electronice. In ceea ce priveste biletele de trimitere, Vasile Ciurchea a spus ca va exista un proiect electronic si pentru acestea, astfel incat totul sa fie "viabil si cuantificabil".

CMR nu sustine cardul de sanatate si dosarul electronic

Colegiul Medicilor din Romania nu sustine cardul de sanatate si nici dosarul electronic pentru ca acestea nu constituie "o prioritate pentru actul medical", conform presedintelui CMR, Vasile Astarastoae.

Potrivit reprezentantului CMR, in lume exista doar doua tari care au implementat dosarul electronic iar cardul de sanatate nu face altceva decat sa spuna daca persoana este asigurata sau nu. "Cardul impiedica desfasurarea actului medical si birocratizeaza. Viitoarea carte de identitate va cuprinde si aceste elemente pe care le are cardul. Noi nu vom sabota, dar nu vom sustine cardul si dosarul electronic. Vom sustine toate actiunile Ministerului Sanatatii si ale CNAS, mai putin aceste lucruri. Pe noi ne intereseaza actul profesional", a mai spus Astarastoae.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/87_-din-cardurile-de-sanatate-au-ajuns-la-asigurati_20443/

lauff lautf laurf