Imprimare

Bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru 2015 ar putea fi de 4,5 miliarde de lei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Bugetul alocat Minsiterului Sanatatii ar putea fi de peste 4,4 - 4,5 miliarde de lei, bani care cuprind si fondurile destinate burselor medicilor rezidenti, dar si cresterile salariale ale personalului medical, conform ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Proiectul de buget are in calcul cresterile salariale propuse pentru 1 ianuarie, dar si sustinerea burselor pentru medicii rezidenti. (...) Am cerut un buget mai mare si il discutam cu Ministerul Finantelor. Eu zic ca l-am fundamentat foarte bine si trebuie sa va spun ca avem o deschidere foarte buna la MFP si o colaborare buna institutionala. Noi am solicitat o crestere pentru anul acesta. Ma astept sa fie peste 4,4 - 4,5 miliarde de lei. Aici nu iau in calcul sumele care echilibreaza bugetul Fondului National al Asigurarilor de Sanatate. Din acei bani ca si anul acesta consider o prioritate majora bugetul destinat programelor nationale de sanatate, unde prevedem o crestere substantiala pentru a elimina tot ceea ce inseamna sincope, neajunsuri si disfunctii ale derularii programelor nationale. De la 740 milioane lei anul acesta, undeva spre 882 milioane lei anul viitor", a spus Banicioiu intr-o conferinta de presa, la Bucuresti.

In ceea ce priveste bugetul alocat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, presedintele institutiei, a asigurat ca acesta va fi mai mare decat in 2014, cand s-au alocat peste 20 de miliarde de lei. "Bugetul nu va fi unul mai mic, vom primi bani in plus si datorita colectei", a punctat Ciurchea.

Potrivit ministrului, acesta ar fi bugetul propus fara rectificari: "Si acolo rectificarile intotdeauna au fost pozitive". Ministerul Sanatatii are in vedere, in 2015, reluarea programului de fertilizare in vitro, dar si partea de testare pentru hipoacuzie la nou-nascuti.

Referindu-se la lista de medicamente compensate si gratuite, Banicioiu a sustinut ca procesul de evaluare a medicamentelor este unul continuu, chiar de marti putand fi incepute discutii pentru contractele cost-volum.

"Practic, de astazi, si presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, si presedintele ANMDM, Marius Savu, pot anunta ca pot trece la etapa de negociere a contractelor cost-volum. Am avut doua actualizari ale listelor de medicamente compensate si gratuite. Urmeaza introducerea medicamentelor conditionate celor care vor intra pe lista prin acea negociere, pe cost-volum intre CNAS si firmele producatoare sau firmele care le importa. Avem un mecanism continuu de evaluare, putem face o actualizare intr-un timp corect fata de pacient, pana la finalul anului urmand o a treia actualizare a listei", a afirmat reprezentantul Ministerului Sanatatii.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Bugetul-alocat-Ministerului-Sanatatii-pentru-2015-ar-putea-fi-de-4_5-miliarde-de-lei_20442/

lauff lautf laurf