Imprimare

Teste HIV la domiciliu pentru consumatorii bucuresteni de droguri injectabile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" va incepe de anul viitor un program de testare la domiciliu pentru HIV a consumatorilor de droguri injectabile si a celor care au renuntat la droguri injectabile dar sunt infectati, a anuntat  managerul institutului, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, conform Agerpres.

El a spus ca pentru acest program vor fi achizitionate sase ambulante echipate cu tot ceea ce este necesar pentru testari, iar sase asistente vor face recoltarile.

"Sper ca din a doua parte a lunii ianuarie a anului viitor sa incepem acest program pentru a trata acesti pacienti si a-i monitoriza. Programul va functiona numai in Bucurestisi va cuprinde pentru inceput 150 de persoane", a precizat prof. dr Streinu-Cercel.

Managerul institutului a subliniat ca Romania se confrunta cu o crestere a numarului de consumatori de droguri infectati cu HIV.

"Numarul utilizatorilor de droguri injectabile a crescut ingrijorator. Ei fac obiectul mai multor programe, inclusiv de testare gratuita. Abordarea acestora este insa mai dificila. De altfel, caile de transmitere in prezent pentru HIV si nu numai, ci si pentru hepatite cu virus B si C sunt cea sexuala si utilizarea de droguri injectabile, mai ales de etnobotanice", a explicat medicul.

Conform datelor prezentate in conferinta, in Romania, in ultimii 25 de ani, au fost afectate de HIV/SIDA 19.906 persoane si au fost inregistrate 6.540 de decese.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Teste-HIV-la-domiciliu-pentru-consumatorii-bucuresteni-de-droguri-injectabile_20449/

lauff lautf laurf