Prof. Mihaltan: Legea tutunului ar trebui schimbata, pentru protejarea nefumatorilor
Pe 22 noiembrie, Societatea Romana de Pneumologie a realizat simpozionul ”Fumatul la mana a doua. Categorii vulnerabile - riscuri si drepturi”, organizat la Bucuresti, cu ocazia Zilei Nationale Fara Tutun, din data de 20 Noiembrie. In acest context, prof. univ. dr. Florin Mihaltan a subliniat importanta schimbarii legii pentru protejarea nefumatorilor.
Prof. univ. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a ridicat problema protectiei fumatorilor pasivi, o rezolvare constand in scoaterea fumatului din toate spatiile publice. De aceea, Societatea Romana de Pneumologie propune si cateva masuri necesare care se cer a fi luate si la noi in tara:
- Legea tutunului sa fie schimbata, asa cum au procedat tarile din jurul Romaniei si asa cum a inceput sa o faca Rusia si China, astfel incat sa beneficieze toate categoriile de populatie, inclusiv cea care lucreaza acum in spatii unde se fumeaza;
- Sa se renunte la amendamenul legislativ care permite restaurantelor cu o suprafata de sub 100 de metri patrati sa opteze pentru declararea lor ca spatii pentru fumat;
- Pictogramele sa se alinieze la standardele europene;
- Programul “STOP Fumat” sa fie finantat pe tot parcursul anului pentru a-i putea sustine pe fumatorii care doresc sa renunte la tutun;
- Educatia anti fumat sa inceapa din gradinite si scoli.
In cadrul simpozionului, medici precum: dr. Ioana Munteanu, presedintele sectiunii de Tabacologie a Societatii Romane de Pneumologie, dar si dr. Cornel Radu-Loghin - European Nework For Smoking and Tobacco Prevention, Bruxelles.
Acestia au prezentat teme precum “Impactul fumatului activ si pasiv al gravidei asupra copilului”; “Fumatul pasiv - cel bun, cel rau sau cel urat?”; Abordarea “controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului; “Fumatul la " mana a treia " si implicatiile sale „medico-sociale”; “Consilierea fumatorilor pe filiera parinti – copii”; “Sistemul de recompensa cerebral si dependenta de nicotina “; “Tigara electronica – substitut sau factor de risc”.
In prezent, 6,4 milioane de romani fumeaza fara sa-si aprinda o tigara, ci doar inhaland fumul pe care il expira, nepasatori, fumatorii. Ei sunt asa numitii “fumatori la mana a doua” sau “fumatorii second hand” si reprezinta o categorie sigura de viitori candidati la boli respiratorii, boli cardiovasculare, cancere.
Prof. univ. dr. Florin Mihaltan a afirmat ca 78% dintre copiii europeni sunt expusi la fumatul pasiv, iar dintre acestia, 86% sunt expusi in spatiul public.
“Copiii care fumeaza la mana a doua sunt victime sigure. Sunt studii clare care arata ca expunerea lor la fumul de tigara creste riscul de moarte subita in timpul noptii la nou nascuti si conduce la cresterea mai mica a acestora in inaltime si in greutate. La copiii mai mari, fumatul pasiv poate produce laringospasm si astm bronsic si creste frecventa imbolnavirilor prin infectii respiratorii ”, a adaugat prof. Mihaltan.
Pentru adulti, fumatul la mana a doua dubleaza riscul de a dezvolta un sindrom anxios sau o BPOC (bronhopneumopatie cronica obstructiva) si creste cu 40 % riscul de imbolnavire prin cancer pulmonar.
Bolile cardiovasculare reprezinta o alta categorie importanta de suferinte care afecteaza nu numai pe fumatori ci si pe cei care ii insotesc si, deci, fumeaza pasiv. Riscul unui fumator la mana a doua de a se imbolnavi de inima este mai mare cu 35% fata de nefumatori. “Poti face un infarct de miocard si daca fumezi pasiv 18 minute”, a declarat dr. Daniel Gherasim, de la Institutul de boli cardiovasculare “Prof. dr C.C. Iliescu”, membru al consiliului de conducere al Societatii Romane de Cardiologie.
Desi Romania a adoptat, pana acum, cateva legi si a semnat in 2005 Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului, document ce apartine Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), 27% dintre romani continua sa fumeze fara restrictii.
In timp ce in Romania inca se vorbeste despre diminuarea consumului de tutun, la nivel international are loc o schimbare de optica, schimbare care aduce in discutie sfarsitul definitiv al tabagismului si conduce la aparitia primei generatii fara tutun.
Simpozionul ”Fumatul la mana a doua. Categorii vulnerabile- riscuri si drepturi” a avut ca obiective principale informarea populatiei asupra riscurilor consumului de tutun prin intermediul medicilor participanti, cresterea numarului de persoane care nu incep sa fumeze si a celor care se lasa de fumat, dar si protectia fumatorului pasiv. Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa este varianta prin care alegem sa nu fumam, dar sanatatea nu e o cauza pierduta nici pentru fumatori, daca acestia inteleg riscul la care sunt expusi.
Sursa: PaginaMedicala.ro