Imprimare

Proiect: Autoritatile locale ar putea oferi stimulente personalului medical

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un proiect de lege initiat de Ministerul Sanatatii privind statutul personalului medical ar putea fi depus in luna decembrie la Parlament pentru aprobare, conform secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, prof. univ. dr. Dorel Sandesc (foto).

"Lucram si vom lansa in curand o initiativa legislativa adresata statutului medicilor si personalului medical prin care lansam cateva propuneri pentru o dezbatere care suntem convinsi ca va fi foarte aprinsa pentru a ameliora acest statut. (...) Noi speram ca in decembrie sa il prezentam la Parlament si sa intre in circuitul actelor legislative", a spus secretarul de stat.

Ministerul Sanatati vrea sa incurajeze si sa dea posibilitatea autoritatilor locale sa ofere stimulente materiale si personalului medical.

"Dorim sa incurajam, sa dam posibilitate legala autoritatilor locale sa ofere stimulente materiale si financiare medicilor si personalului medical pentru a-si rezolva unele probleme de sanatate publica ale comunitatii. Se intampla in toate tarile. Astfel, medici romani care merg in Franta de exemplu au oferte de tipul locuintelor si alte oferte materiale si financiare pentru a fi stimulati sa aleaga o anumita locatie. De ce sa nu introducem si in Romania aceasta posibilitate astfel ca autoritatile locale, primariile, sa dea prioritate acestei probleme", a afirmat Dorel Sandesc.

Una dintre masurile propuse de Ministerul Sanatatii prin acest proiect vizeaza posibilitatea desfasurarii de catre medici a activitatii private in spitalele publice in afara programului de lucru, fara afectarea programului de urgenta si a contractului cu casele de asigurari de sanatate.

"Vom oferi o sansa manageriala si spitalelor publice in competitia cu unitatile private si o posibilitatea de a castiga in plus pentru medicii valorosi care sunt solicitati. Ne gandim chiar sa lucram la statutul medicilor din spitale. Medicii sunt profesii liberale si ei actioneaza ca atare in cea mai mare parte a sectoarelor de la medicina primara, medicii de familie, medicii din ambulatoriu de specialitate sau din domeniul stomatologic. Doar in spitale ei mai sunt platiti practic printr-un salariu fix", a mai sustinut secretarul de stat.

Prin acest proiect de lege, MS doreste sa incurajeze astfel posibilitatea incheierii de contracte de prestari servicii prin care medicii sa fie platiti in functie de activitatea lor.

"Dorim ca sa incurajam, fara a generaliza, posibilitatea unor contracte de prestari servicii prin care medicii sa fie platiti in functie de activitatea reala, de numarul de pacienti internati, de numarul de interventii si asa mai departe. Stim foarte bine ca in prezent salariile sunt fixe, indiferent cati pacienti se interneaza sau opereaza medicii", a explicat medicul.

O alta propunere a MS vizeaza posibilitatea ca cetatenii sa directioneze 2% din venit pentru cresterea veniturilor medicilor.

"De asemenea, consideram ca ar fi util sa prevedem in lege ca acel 2% pe care cetatenii il pot oferi gratuit, practic sa poata fi directionat si pentru cresterea veniturilor personalului medical atunci cand un cetatean apreciaza serviciile. Sunt doar cateva dintre idei pe care noi deja le-am discutat cu alti parteneri. Am discutat si am ajuns la consens cu Colegiul Medicilor din Romania, vom avea foarte curand si o intalnire si cu sindicatele", a mai declarat secretarul de stat.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Proiect_-Autoritatile-locale-ar-putea-oferi-stimulente-personalului-medical_20453/

lauff lautf laurf