VIDEO Romania a oferit strainatatii profesionisti in sanatate de 600 de milioane de euro
In ultimii 10 ani, Romania a oferit strainatatii profesionisti in valoare de 600 de milioane de euro, a declarat joi in cadrul unei dezbateri vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Senatului, prof. univ. dr. Florian Popa.
"Dupa Revolutie, in anii ’90, s-a observat ca procentul celor plecati si celor care voiau sa plece din tara medici era de 60%, acestia avand intre 38-40 de ani. In ultimii ani, 60% din medicii care aleg strainatatea au varste intre 42 si 48 de ani. Romania a oferit in ultimii 10 ani medici si cadre medicale in valoare de 600 de milioane de euro. Avem zone in tara total neacoperite din punctul de vedere a existentei medicului. In spatiul rural sunt cele mai mari probleme in ceea ce priveste lipsa personalului medical. Este o risipa mare de resurse. Dupa 6 ani de studii, doar o mica parte dintre absolventi intra intr-un ciclu de specializare", a spus prof. univ. dr. Florin Popa.
Multi medici nu pleaca doar din Estul Europei catre Vest, ci si din Vest catre continentul american.
Potrivit acestuia, scolile de medicina din Romania scot aproximativ 3.000-3.500 de absolventi pe an, iar anual pleaca din tara aproape 3.000, in acest sens el sustinand ca „exista o risipa mare de resurse”. Senatorul a mai afirmat ca, pentru a impiedica plecarea medicilor, tari precum Ungaria sau Slovacia au impus semnarea unui contract de catre studentii la medicina care prevedea ca acestia sa lucreze in tara dupa absolvire un numar de ani, iar in cazul in care pleaca mai devreme, sa plateasca scolarizarea.
"Suntem intr-o perioada in care pregatim oameni care dispar, generatii intregi dispar. Ar fi necesar un program european in care primitorii sa ofere compensatii formatorilor", a mai spus vicepresedintele comisiei.
Prezent la dezbatere, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. univ. dr. Dorel Sandesc, a sustinut ca Romania se confrunta cu "o mare drama nationala" - exodul medicilor.
"Tot Estul Europei se confrunta cu aceasta problema. Singura sansa de a gasi o solutie este de a aborda aceasta tema la nivel european. In acest moment tarile sarace dau mai mult tarilor bogate in sistemul sanitar. Este necesar un demers comun est european care sa ridice si sa sustina aceasta problema", a sustinut secretarul de stat.
Acesta a adaugat ca MS doreste sa introduca o initiativa legislativa care sa ii faca pe profesionistii din sanatate sa ramana in tara: schimbarea statutului medicilor, prin remunerarea lor pe baza activitatii intreprinse.
Reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Victor Olsavszky, a adaugat, in cadrul aceleiasi dezbateri, ca personalul medical pleaca pentru ca vrea sa se dezvolte, sa avanseze in cariera.
Conform datelor pe care Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate le are, se estimeaza ca pana in 2020, deficitul fortei de munca in sanatate va ajunge undeva la un milion de profesionisti. Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. univ. dr. Vasile Astarastoae, spunea in septembrie anul acesta ca deficitul de medici din Romania a ajuns la 40-42%.
„In 1990, in Romania lucrau 57.000 de medici. La 1 iulie 2014, in Romania erau inscrisi in Colegiul Medicilor, cu drept de libera practica, 39.200 de medici. Am coborat sub pragul de 40.000 de medici”, spunea prof. Astarastoae.
Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro