Imprimare

Medicii de familie moldoveni, instruiti in depistarea si tratarea hepatitei

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 54 de medici de familie din toate judetele din Moldova vor participa la un curs de instruire, in Iasi, in cadrul Programului National de Educatie si Preventie "Spune NU Hepatitei in Moldova".

Proiectul, scrie versiunea online a cotidianului Buna Ziua Iasi, este initiat de Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals" in parteneriat cu Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" Iasi si
Primaria Municipiului Iasi, avand ca scop depistarea si tratarea cazurilor de hepatita.

Din fiecare judet, din Moldova, au fost selectati cate 9 medici de familie care vor participa la sesiuni comune de informare in cadrul acestui program national.

"In urma acestor cursuri, medicii de familie vor participa la actiuni de screening in zona Moldovei privind depistarea pacientilor cu hepatita. Pe baza unui chestionar, cadrele medicale vor face un screening, in urma caruia pacientii vor fi testati gratuit pentru hepatita C. In cazul in care pacientii sunt depistati pozitiv, acestia intra intr-un program de monitorizare bazat pe un soft pus la dispozitie de Ministerul Sanatatii si Institutul Matei Bals", a precizat prof. dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi.

"Acest proiect reprezinta o noua viziune privind identificarea si monitorizarea bolnavilor infectati cu hepatita C. Dorim sa realizam un registru national, iar Institutul Matei Bals si-a luat aceasta misiune, deloc usoara, de a trece intr-o baza de date tot ceea ce inseamna infectia cu virusurile hepatitice in Romania", a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti.

In luna octombrie, la Iasi, au fost testate 600 de persoane, dintre care 19 persoane au fost depistate pozitiv. Majoritatea persoanelor testate aveau varsta de peste 40 de ani, nefiind inregistrate diferente semnificative intre cele doua sexe. Fiecare persoana care a participat la testare a completat un chestionar in urma caruia s-a efectuat un test rapid ce a constat doar intr-o mica intepatura in deget, rezultatul fiind primit in 15 minute. In cadrul campaniei populatia are la dispozitie si o line telefonica unde pot afla mai multe informatii despre acest program: 0720 222 110.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Medicii-de-familie-moldoveni_-instruiti-in-depistarea-si-tratarea-hepatitei_20450/

lauff lautf laurf