Imprimare

Zilele UMF Cluj-Napoca: 95 de ani de invatamant medical romanesc in Transilvania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca implineste 95 de ani de la infiintare, ocazie cu care, intr 2-5 decembrie, se marcheaza istoria, performanta si competitivitatea scolii medicale clujene.

In urma cu 95 de ani, in 1919, profesorul Iuliu Hatieganu tinea primul curs de medicina in limba romana din Transilvania, un moment istoric remarcabil, care reprezinta inceputul invatamantului medical universitar romanesc in Transilvania. Scoala medicala clujeana s-a cladit pe principiile universitare enuntate de prof. Hatieganu in urma cu aproape un secol.

Invatamantul superior in Cluj-Napoca dateaza din 1581, iar invatamantul medical clujean, din 1775, insa prima Facultatea de Medicina romaneasca din Transilvania a fost infiintata in 1919, dupa Marea Unire, de vizionarul, patriotul si profesionistul desavarsit Iuliu Hatieganu. Acesta a fost si primul decan al facultatii si tot el a stabilit cele cinci „functiuni vitale ale universitatii: creatia stiintifica, instructia, educatia, viata universitara si extensiunea universitara” - valori mentinute si astazi de Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, care ii poarta numele cu mandrie.

Prin eforturi insemnate, intr-un context istoric deloc stabil, Iuliu Hatieganu a reusit sa formeze la Cluj-Napoca o institutie de invatamant medical care sa creeze „spirite critice, sa dezvolte simtul pentru stiinta si cercetare si sa provoace gust pentru experimentare”, dupa cum spunea chiar el.

„Profesorul Iuliu Hatieganu a fost parintele medicinei din aceasta parte de tara, din Transilvania. Impreuna cu o echipa de corifei, acesta a reusit sa faca din scoala romaneasca de medicina clujeana o scoala stimata, recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate. Aceasta este mostenirea uriasa pe care o ducem mai departe prin realizarile, performanta si profesionalismul dascalilor si studentilor nostri de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca”, precizeaza prof. univ. dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF ”Iuliu Hatieganu”.

Dupa 95 de ani de la prima prelegere medicala in limba romana din Transilvania, in 2014, Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca se caracterizeaza printr-o activitate stiintifica si didactica la cel mai inalt nivel, fiind una dintre cele mai reputate universitati medicale din Romania, dar si un reper european in acest domeniu. Ca urmare a recunoasterii internationale, UMF ”Iuliu Hatieganu” a inregistrat de-a lungul anilor o crestere semnificativa a numarului de studenti straini, ajungand in prezent la aproximativ 2.500 de studenti din peste 63 de tari, fiind universitatea romaneasca din domeniul medicinei cu cei mai multi studenti internationali.

„Competenta, competitivitatea si profesionalismul sunt prezente in toate activitatile pe care le derulam. Din toate punctele de vedere, universitatea are o contributie deosebita la ceea ce inseamna dezvoltarea comunitatii clujene. Una dintre preocuparile noastre principale este de a atrage si forma studenti, care sa faca fata unor examene de admitere sau de rezidentiat extrem de exigente. In aceasta lume a globalizarii, cu miscari mari populationale, ne intereseaza ca studentii ce ne reprezinta, atat in tara, cat si in strainatate, sa fie foarte bine pregatiti. Astfel, eforturile intregului colectiv al universitatii sunt extrem de mari si de asemenea sunt realizate cu mult devotament”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.

Institutie de invatamant superior dinamica, moderna, cu o oferta universitara complexa, UMF Cluj-Napoca se remarca prin accentul pus pe partea practica. In cadrul universitatii, invatamantul teoretic este completat prin realizarea Centrului de Aptitudini Practice si Simulare in Medicina cu o investitie de anvergura de peste cinci milioane de euro. Studentii au astfel oportunitati de invatare si antrenament la standarde internationale pentru practica medicala.

Creatia universitara, unul dintre principiile profesorului Iuliu Hatieganu, se regaseste in prezent la UMF Cluj-Napoca printr-o intensa activitatea de cercetare stiintifica, realizata in conditii europene la Centrul de Cercetari de Genomica Functionala, Biomecanica si Medicina Translationala, cel mai modern centru de acest gen din mediul universitar romanesc.

Viziunea lui Iuliu Hatieganu a depasit insa barierele medicinei, prin implicarea in viata socio-culturala. Printre multe initiative cu impact social, acesta a coordonat filiala clujeana a Asociatiei Transilvanene pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman – ASTRA, a infiintat Parcul Sportiv, care acum ii poarta numele, precum si Societatea Sportiva a Studentilor Universitari, fondatoarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj. Aceasta misiune sociala se regaseste si azi la UMF Cluj-Napoca prin programele culturale extracurriculare extrem de variate.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Zilele-UMF-Cluj-Napoca_-95-de-ani-de-invatamant-medical-romanesc-in-Transilvania_20460/

lauff lautf laurf