Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA, marcata anual la 1 decembrie
Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA (World AIDS Day) se marcheaza anual la 1 decembrie, scrie Agerpres.
In fiecare an, tema zilei este aleasa de Comisia Mondiala pentru SIDA, dupa consultari cu specialisti, organizatii si agentii guvernamentale implicate in prevenirea si tratarea HIV/SIDA. Pentru perioada 2011-2015, tema propusa pentru campaniile desfasurate la nivel mondial este "Ajungerea la zero".
In 2014, cu prilejul marcarii Zilei mondiale de lupta impotriva SIDA, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) lanseaza noi orientari privind administrarea tratamentelor cu antiretrovirale si utilizarea antibioticului cotrimoxazol pentru a preveni infectiile legate de HIV. In 2013, 13 milioane de persoane, un numar record, au fost tratate cu antiretrovirale, potrivit OMS.
Pana in prezent nu s-a descoperit un tratament care sa vindece infectia cu HIV. Totusi, in ultimii 15 ani s-au descoperit numeroase medicamente ce pot lupta cu virusul HIV. Antiretroviralele actioneaza direct asupra virusului, impiedicand multiplicarea lui si permitand astfel organismului sa-si refaca pentru un timp imunitatea. Medicamentele antiretrovirale au redus mortalitatea provocata de aceasta maladie, cu peste 80%. In 2013, 12,9 milioane de persoane care traiesc cuHIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel mondial, dintre care 11,7 milioane reprezinta bolnavi din tarile cu venituri mici si medii, potrivit OMS.
Cu toate acestea, multi pacienti sunt in pericol din primele saptamani dupa diagnosticare, deoarece sunt expusi multor infectii, avand vulnerabil sistemul imunitar. Vietile a mii de oameni infectati cu virusul HIV ar putea fi salvate, daca acestora le-ar fi administrat antibioticul cotrimoxazol, la scurt timp dupa diagnosticare. Medicamentul ar putea reduce semnificativ numarul deceselor in primele stadii ale bolii. El ar putea reduce rata mortalitatii in randul persoanelor seropozitive cu 50%.
Exista insa, in prezent, un foarte mare numar de persoane care inca nu au acces la serviciile complete de tratament si de prevenire a HIV. OMS sustine aplicarea tratamentelor cu medicamente antiretrovirale pentru prevenirea infectiei cuHIV, program lansat in iunie 2013.
In aceasta zi, se comemoreaza victimele acestei boli. Totodata, se are in vedere constientizarea efectelor devastatoare ale SIDA si sustinerea masurilor de combatere a acesteia. In fiecare an, se desfasoara campanii pentru a atrage atentia asupra riscurilor de transmitere a virusului HIV si asupra posibilitatilor actuale de preventie si tratament. Recomandarile vizeaza nevoile specifice adolescentilor, atat pentru cei care traiesc cu HIV, cat si pentru cei care sunt supusi riscului deinfectie.
SIDA sau Sindromul Imunodeficientei Dobandite este o maladie determinata de HIV - Virusul Imunodeficientei Umane. In iunie 1981, cercetatorii din Statele Unite au raportat primul pacient cu Sindromul Imunodeficientei dobandite (SIDA). In cativa ani, epidemia SIDA s-a raspandit in toata lumea. Statisticile OMS arata ca la sfarsitul anului 2013, existau la nivel mondial 35 de milioane de persoane infectate cu necrutatorul virus, in cursul anului trecut fiind infestate 2,1 milioane de oameni. HIV continua sa fie o problema majora de sanatate publica la nivel mondial, in conditiile in care de la aparitia sa a ucis peste 39 de milioane de persoane. In 2013, s-au inregistrat 1,5 milioane de decese provocate de virus.
Potrivit datelor Institutului ''Matei Bals'', in perioada 1985-2014, in Romania au fost inregistrate in total 19.906 de cazuri HIV/SIDA. In prezent, numarul cazurilor depaseste 12.000, dintre care 524 inregistrate in anul in curs, estimandu-se o crestere a numarului de bolnavi din cauza cresterii numarului de persoane care isi administreaza droguri intravenos.
Ziua mondiala de lupta impotriva SIDA, marcata anual la 1 decembrie, a fost proclamata la initiativa participantilor la Conferinta mondiala privind SIDA, desfasurata la Londra, in 1988. Simbolul luptei impotriva SIDA, stabilit in 1991, de pictorul new-yorkez Franck Moore, reprezinta o fundita rosie.
Sursa: PaginaMedicala.ro