Imprimare

(P) Conferinta: Exoschelete bionice in terapia afectiunilor neuromusculare la copii

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Instituto Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Consiliului pentru Cercetari stiintifice din Spania, si in colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti, organizeaza joi, 4 decembrie, ora 10:30, in Sala Senatului Universitatii Politehnice (Splaiul Independentei, 313) conferinta “Exoschelete bionice in terapia afectiunilor neuromusculare la copii”, sustinuta de inginer doctor Elena García Armada de la Centrul de Automatica si Robotica al Consiliului Superior pentru Cercetari stiintifice din Spania.
Conferinta:

Elena García Armada, Doctor Inginer (Universitatea Politehnica din Madrid), este cercetator stiintific titular in cadrul Centrului de Automatica si Robotica din cadrul Consiliului Superior de Cercetari stiintifice al Spaniei (Consejo Superior de Investigaciones Científicas - CSIC)

Dr. García Armada s-a format ca cercetator in cadrul Institutului pentru Automatica Industriala din cadrul CSIC, cu stagii de specializare in strainatate in centre de prestigiu precum Massachussets Institute of Technology (MIT) si Laboratoire d’Automatique de Grenoble, luandu-si doctoratul in 2002 in strategii de stabilizare a miscarilor robotilor care merg (in medii naturale sau ostile). Rezultatele obtinute in cadrul tezei de doctorat au fost citate in prestigioasa publicatie Springer Handbook of Robotics, pe lânga citari in diverse reviste stiintifice internationale.

Din 2007 face parte din corpul de Cercetatori stiintifici titulari ai Consiliului Superior de Cercetari stiintifice din Spania si isi axeaza activitatea pe conducerea unei noi linii de cercetari in cadrul departamentului de Robotica Aplicata, incercând sa gaseasca solutii pentru una dintre principalele provocari ale punerii roboticii in slujba omului: este vorba despre dezvoltarea practica a unor exoschelete ale membrului inferior pentru asistarea in locomotie a persoanelor cu patologii motorii. Proiectele si cercetarile dr. Elena García Armada au obtinut finantare atat nationala, cat si internationala si, in ultimii 5 ani a dezvoltat 8 proiecte, la 6 dintre ele fiind coordonator. Cercetarile recente s-au fructificat prin dezvoltarea unui exoschelet de sprijin in cazurile de tetraplegie, 6 patente si numeroase publicatii in reviste si congrese internationale de prestigiu, iar pentru aceasta contributie stiintifica a obtinut 6 premii si mentiuni decernate de edituri stiintifice precum Emerald si IEEE si, de asemenea, medalia de Recunoastere a Meritelor stiintifice pentru anii 2012-2013 si 2013-2014, acordata de Presedintele CSIC.

Rezultatele celor mai recente cercetari in dezvoltarea de exoschelete bionice pentru sprijin in locomotie pentru copiii cu leziuni medulare au facut ca aceasta tehnologie sa treaca in mediul industrial, dând nastere unei intreprinderi de Baza Tehnologica a carei co-fondatoare si promotoare este Dr. García Armada. Firma Marsi Bionics a primit distinctia pentru Cea mai buna idee de Baza Tehnologica acordata de Comunitatea din Madrid prin Fundatia Madri+d in cea de-a doua editie a Premiilor sale, precum si Premiul II pentru cel mai bun Startup in cadrul European Robotics Investment Forum, premiu decernat de euRobotics Aisbl, Premiul I la IE Venture Network organizat de IE Business School in colaborare cu spitalul pentru Paraplegici din Toledo, si este câstigatoare a programului PASION>IE , categoria Sanatatea Viitorului, program promovat de Accenture si IE Business school.

Dr. Elena García isi continua cercetarile in optimizarea exoscheletelor bionice in vederea folosirii acestora ca mijloc de reabilitare si mobilitate pentru copiii care sufera de afectiuni neuromusculare. Aceste cercetari, desfasurate impreuna cu principalele spitale din Spania( (H.U. Ramón y Cajal, H.U. La Paz, H.Sant Joan de Deu), si cu asociatii ale utilizatorilor de proteze(FUNDAME, ASEM, Aspadyr, ASPACE) isi propun sa contribuie la imbunatatirea calitatatii vietii copiilor si familiilor acestora, mai ales ca prin reabilitare, in viata de zi cu zi, se obtine o intârziere a simptomelor acestor afectiuni.

Elena García Armada este autoare a numeroase studii publicate in peste 80 de reviste internationale de prestigiu, cu nenumarate ecouri in lumea stiintifica.

Despre Institutul Cervantes Bucuresti

Institutul Cervantes este institutia publica creata de Spania in 1991 pentru promovarea si difuzarea culturii spaniole si hispanoamericane. Institutul Cervantes din Bucuresti organizeaza cursuri pentru invatarea limbii spaniole, examene de atestare a cunostintelor de limba spaniola cu recunoastere internationala (DELE), activitati culturale si pune la dispozitia celor interesati o biblioteca specializata cu peste 25000 de titluri.

 

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/_P_-Conferinta_-_Exoschelete-bionice-in-terapia-afectiunilor-neuromusculare-la-copii__20469/

lauff lautf laurf