Imprimare

Ciurchea (CNAS): Toate programele de sanatate sunt acoperite din punct de vedere financiar

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat ca nu exista niciun fel de problema in ceea ce priveste fondurile pentru asigurarea tuturor programelor nationale de sanatate si a afirmat ca programul de dializa functioneaza cel mai bine, conform Agerpres.

"In ceea ce priveste fondurile, in acest moment nu exista niciun fel de problema, toate programele nationale sunt acoperite si cu atat mai mult programul de dializa care functioneaza cel mai bine. Daca ma refer la programul de dializa, este programul care functioneaza cel mai bine, este cel mai bine controlat si cel putin pana la aceste moment nu au existat probleme sa fie pacienti netratati, sa fie pacienti lasati in drum. Atunci cand au fost conditii meteo nefavorabile sau inundatii, toata lumea s-a preocupat de bolnavii de dializa pentru ca a nu face o sedinta de dializa pentru pacienti inseamna riscuri", a afirmat Ciurchea, la o dezbatere.

Potrivit lui Ciurchea, chiar daca de la an la an fondurile pentru CNAS au fost din ce in ce mai mari, banii nu au fost suficienti.

"De-a lungul anilor, de la infiintarea CNAS si pana acum, in fiecare an au fost bani mai multi, niciodata banii nu au ajuns, niciodata banii nu au fost suficienti, la fel se intampla si acum, nu sunt suficienti, dar ajung. Si pacientul trebuie sa inteleaga la un moment dat ca toata lumea ii vrea binele si atunci trebuie sa respecte acele indicatii medicale, trebuie sa respecte acel regim pe care medicul curant il da. In esenta, este spre binele pacientului. Daca reusim sa tinem pacientii in anumite limite, anume parametri, atunci si costurile vor fi ceva mai normale si vom putea sa tratam mai multi pacienti cu aceiasi bani. Nu exista un sistem in lume standard, nu s-a inventat inca un sistem care sa spuna: exista nevoie de atatia bani. In orice tara din lume mai trebuie niste bani, in orice tara din lume, in orice sistem mai trebuie miscat ceva", a sustinut presedintele CNAS.

El i-a sfatuit pe medici sa continue investigatiile pentru pacienti atunci cand descopera ca acestia au probleme.

"Atunci cand la un bolnav intuiesc sau vad din investigatii ca sunt ceva probleme ar trebui continuate investigatiile si niciodata lasat sa mai astepte pentru ca se ajunge intr-un stadiu cronic cand si pentru pacient este mai greu si pentru sistem este mai costisitor. Pe langa costuri directe, mai sunt si costuri indirecte, precum zile de spitalizare, zile de concediu medical, infirmitati, foarte multe lucruri care adunate costa", a atentionat Ciurchea.

Presedintele CNAS a mai spus ca o mare parte din populatia Romaniei are glicemia peste limitele normale, iar unele persoane chiar sunt insulino-dependente.

"La acest moment, diabetul este suportat in integralitate de catre CNAS, dar va trebui sa facem ceva ca macar sa nu mai creasca bazinul de pacienti cu o glicemie mare si care sa necesite un tratament. Daca acest bazin creste in fiecare an foarte mult, mai mult decat ne asteptam noi, va imaginati unde ajung costurile si neajunsurile pentru pacient", a afirmat Vasile Ciurchea.

In opinia sa, daca actul medical nu este gandit intr-un "spirit economic" se ajunge la situatia in care fondurile nu vor fi suficiente.

"Haideti sa incercam sa incepem cu ce ii face bine pacientului si sa incercam sa gandim si economic. Daca nu gandim actul medical si intr-un spirit de economie, sigur ca ajungem in situatia in care sa nu avem fonduri suficiente. Imi pun mereu intrebarea de ce in spital se gasesc lucrurile scumpe si nu se gasesc si cele ieftine, precum seringi, pansament si asa mai departe. (...)", a mai declarat presedintele CNAS.

El a spus ca isi doreste sa creasca procentul de medicamente generice folosite in tratamente, intrucat sunt ieftine si permit tratarea unui numar mai mare de bolnavi.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-Toate-programele-de-sanatate-sunt-acoperite-din-punct-de-vedere-financiar_20468/

lauff lautf laurf