Studiu: Diabetul accelereaza imbatranirea cerebrala
Persoanele de varsta medie diagnosticate cu diabet risca sa sufere de probleme cognitive in urmatorii 20 de ani, comparativ cu persoanele a caror glicemie este in limite normale, conform unui studiu, scrie Agerpres.
Cercetatori de la Universitatea Johns Hopkins (Maryland) au determinat ca diabetul aparut la varsta medie accelereaza imbatranirea cerebrala cu aproximativ cinci ani. Astfel, o persoana de 60 de ani care este diabetica sufera declinul cognitiv al unei persoane sanatoase in varsta de 65 de ani, noteaza studiul.
Scaderea memoriei si a altor functii cognitive este puternic legata de progresia dementei. Este vorba de o pierdere a capacitatilor mentale suficient de importanta pentru a interfera cu functionarea cotidiana a persoanelor, releva cercetatorii in studiul aparut in revista medicala americana Annals of Internal Medicine.
"Invatamintele pe care le putem trage sunt ca, pentru a avea o sanatate buna la 70 de ani, este necesara o alimentatie sanatoasa si realizarea de exercitii fizice la 50 de ani", recomanda Elizabeth Selvin, profesor adjunct de epidemiologie la universitatea Johns Hopkins.
Pierderea in greutate cu 5 - 10% poate impiedica aparitia diabetului, este de parere experta. Un nivel prea ridicat al zaharului in sange poate afecta tesuturile si sistemul vascular al organismului, reaminteste ea, subliniind ca diabetul poate duce la orbire, afecteaza rinichii si extremitatile nervoase.
Cercetatorii au folosit datele provenite de la un studiu privind "riscurile aterosclerozei in diferite grupe de populatie, care a inceput in 1987 si la care au participat 15.792 de persoane, cu varsta medie, din Maryland, in North Carolina, Minnesota si Mississippi.
Dementa, in special boala Alzheimer, implica anual costuri de 159 de miliarde de dolari, potrivit unei estimari din anul 2010. Aceasta rata ar trebui sa creasca cu 80% pana in 2040 odata cu imbatranirea populatiei.
Sursa: PaginaMedicala.ro