Imprimare

Ciurchea (CNAS): Am introdus un program de testare genetica pentru leucemie

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat intr-o dezbatere ca a devenit functional un program de testare genetica pentru leucemii, scrie Agerpres.

"Am introdus un program pentru leucemie de investigatie, de testare genetica si el functioneaza. Sunt teste genetice care nu costa deloc putin. Exista un numar de bolnavi estimat pentru testele de leucemie, undeva pe la 847. Pe acestia i-am luat in calcul. Se pune problema chiturilor, sunt unele speciale, nu poti sa faci asta cu aceleasi chituri cu care faci un VSH sau altceva", a precizat presedintele CNAS.

Potrivit lui, la nivel national exista sapte centre in care se pot face aceste teste, coordonator fiind profesorul Dan Coriu de la Institutul Clinic Fundeni.

"In momentul in care se va diagnostica primul bolnav sau mai multi, de acolo incolo vedem. Eu trebuie sa primesc la sfarsitul lunii ca s-au facut atatea teste pentru un numar de persoane pentru decontare. Finantarea nu este ieftina. Exista un protocol dupa care functioneaza", a explicat Ciurchea.

Vasile Ciurchea a subliniat ca trebuie respectate niste reguli in tratamentul cancerului.

"Trebuie stabilit unde si cum se opereaza cancerul, unde si cand se trateaza cancerul. Nu opereaza oricine cancer, cancerul are niste reguli. Daca nu respecti acele reguli in timpul interventiei, apar complicatii, ajungi la un moment cand nu mai ai nicio varianta. Toate aceste lucruri costa. Stabilim echipe, stabilim spitale care pot sa opereze cancer, care au resursa umana, resursa tehnica, au absolut tot ce le trebuie si este in regula. Daca in orice spital in care exista un chirurg si vine un anestezist din trei in trei zile si spuneti ca se poate opera cancer, eu cred ca nu", a aratat Ciurchea.

El a sustinut ideea punerii diagnosticului de cancer de catre o comisie de doctori din mai multe specialitati.

"Doar la noi se intampla sa ti se puna diagnosticul de la usa. In afara exista o comisie formata din foarte multi specialisti pana cand ajunge bolnavul sa fie operat, sa i se faca chimioterapie. Lucrul in echipa aduce totul bun. Nelucrand in echipa, lucrurile scapa de sub control, in sensul ca diagnosticul se pune fie incet, fie fara a avea o certitudine si apoi de aici incolo tratamentul incepe in toate partile", a declarat presedintele CNAS.

Potrivit acestuia, CNAS a reusit in acest an sa finanteze programele de sanatate fara niciun fel de problema, iar listele de asteptare au disparut.

"Sa nu va asteptati sa nu existe dosare la comisia de oncologie a Casei. Vor exista intotdeauna, pentru ca in mod continuu in fiecare zi apar dosare noi. Se pune diagnosticul si se trimite dosarul. Sunt dosare care nu indeplinesc criteriile si atunci nu sunt aprobate in comisia de luna aceasta, se completeaza si sunt aprobate in comisia de luna viitoare. Cel putin la acest moment, deoarece care sunt in regula si indeplinesc conditiile sunt aprobate. Nu mai exista liste de asteptare de nu stiu cate luni", a afirmat Vasile Ciurchea.

Referindu-se la finantarea sistemului medical in 2015, el a precizat ca nu vor exista probleme.

"Pentru anul viitor lucrurile merg cel putin la nivelul acestui an, cu certitudine nu vor exista probleme in ceea ce inseamna finantarea sistemului", a sustinut seful CNAS.

Pentru cele 17 molecule orfane introduse in aceasta vara pe lista de medicamente compensate si gratuite au fost aprobate aproximativ 700 de dosare, a mentionat Ciurchea, iar suma pentru decontare a fost de aproape 27 de milioane lei.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-Am-introdus-un-program-de-testare-genetica-pentru-leucemie_20474/

lauff lautf laurf