Savu (ANMDM): Probabil ca testarile genetice vor incepe in 2015 cu cancerul ovarian
Teste genetice vor fi introduse anul viitor mai intai pentru cancerul ovarian, apoi pentru cel digestiv si pe urma pentru celelalte tipuri de cancere, a precizat miercuri presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, scrie Agerpres.
"Speram ca de la anul sa avem primul program de testare genetica. Lucrurile sunt destul de avansate in discutii in asa fel incat sa putem sa mergem intr-o depistare precoce. Probabil ca aceste testari vor incepe pentru cancerul ovarian, o sa continuam mult mai agresiv pentru cancerul tubului digestiv. Testele genetice ar trebui sa intre in modul curent de operare si in protocoalele terapeutice in asa fel incat sa fim siguri ca medicamentul va fi dat profilului de pacient care chiar are nevoie de el", a declarat Savu in cadrul unei dezbateri.
El si-a manifestat speranta ca in urmatoarele saptamani sa fie introdusa terapia pentru melanomul malign.
Marius Savu a spus ca reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor incepe discutiile cu producatorii de medicamente zilele urmatoare, dupa intalnirea de joi, 4 decembrie, cu reprezentantii FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.
"Urmeaza ca dupa discutiile cu FMI, Banca Mondiala, Comisia Europeana, sper ca dupa aceste discutii presedintele CNAS sa inceapa sa aiba discutiile cu producatorii de medicamente ca in urmatoarea perioada si medicamentele care pana acum nu am reusit sa le introducem sa le introducem", a spus seful ANMDM.
Referindu-se la prescrierea de medicamente, Savu a explicat ca medicii ar trebui sa se uite si la aspectul economic atunci cand exista mai multe molecule cu aceleasi efect terapeutic.
"Cred ca, in momentul in care ai medicamente apropiate ca eficacitatea terapeutica, trebuie sa te uiti si la aspectul economic. Va trebuie gandit mai mult in momentul in care prescrii un medicament daca pacientul este cel care are nevoie de acel medicament. Introducerea acordurilor cost-volum se va adresa in mare masura zonei oncologice. Aici se discuta de medicamente scumpe care costa 30, 40, 70, 100 de mii de euro pe an. Este nevoie ca acela care primeste acel medicament sa aiba nevoie de el. Un medicament extrem de scump dat unui pacient care nu are nevoie de el il face pe cel care poate ar avea nevoie ca sa ii salveze viata sa nu il primeasca", a sustinut Marius Savu.
Sursa: PaginaMedicala.ro