Imprimare

Dr. Mihaltan: Trebuie facuta educatie in scoli pentru reducerea afectiunilor bronho-pulmonare

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Strategia de control al tutunului trebuie sa fie una coerenta, legislatia din acest domeniu - refacuta, iar educatia in scoli, gradinite si facultati in privinta consumului de tutun trebuie sa fie dezvoltata, a declarat presedintele Societatii Romane de Pneumologie, dr. Florin Mihaltan, care a afirmat ca aceste masuri ar putea ajuta la scaderea incidentei si a prevalentei afectiunilor pulmonare, scrie Agerpres.

"Pentru reducerea incidentei si prevalentei acestei afectiuni ar trebui in primul rand ca Strategia de control al tutunului sa fie extrem de coerenta, lucru care nu se intampla la noi in tara. Aici trebuie regrupata si refacuta legislatia antitabac, de asemenea sa ne aliniem la ultimele directive ale UE, inclusiv la pachetul generic. Sa nu uitam nuantele educative care trebuie facute coerent in cadrul unui program in gradinite si scoli si la corpul universitar si la nivel de studenti. Al doilea element important este existenta unui program pentru pacientul de BPOC (Bronhopneumonie Obstructiva Cronica) in care activitatile societatii care sunt organizate anual pe mai multe planuri, inclusiv campaniile de spirometrie, sa permita un acces crescut al acestui bolnav la terapii multiple si algoritmuri terapeutice importante", a afirmat joi  dr. Florin Mihaltan cu prilejul unui forum privind BPOC.

Potrivit medicului, informatia la nivelul medicului practician ar trebui reactualizata, intrucat in Romania paleta terapeutica se imbogateste de la un an la altul si in felul acesta medicii trebuie sa fie la zi cu toate aceste tipuri de terapii existente.

"Medicul de familie este o veriga destul de importanta pentru ca el inchide un cerc in care penduleaza de obicei bolnavul cu BPOC - intre medicul specialist, medicul internist, uneori si medicul de familie. El are misiunea de a supraveghea modul de administrare a terapiei, complianta la tratament si de sesiza orice schimbare care se produce din punctul de vedere al calitatii vietii sau a functiei respiratorii la un astfel de pacient", a sustinut medicul pneumolog.

Mihaltan a facut referire la un studiu care incearca sa contureze profilul pacientului cu BPOC din Romania.

"Acest studiu a urmarit modul in care un contact permanent intre medic si pacient, cu urmarirea activitatii fizice a pacientului intr-o perioada in care el este aparent stabil si sub un tratament care ii permite o stabilitate a bolii, poate sa influenteze bunul mers al bolii. Studiul a demonstrat ca acest contact permanent, activitatea fizica masurata de noi cu pedometru, ca si o complianta buna la tratament sunt factorii care permit ca boala sa fie in continuare intr-o faza stabila si sa se resimta o ameliorare evidenta in calitatea vietii acestui pacient. Studiul este facut de un grup de colegi, peste 30, membri ai Societatii Romane de Pneumologie", a declarat Mihaltan.

RespiraFORUM 2, care a avut loc joi, si-a propus sa traseze principalele directii strategice care trebuie implementate pe termen scurt, mediu si lung pentru imbunatatirea managementului bolilor pulmonare. Discutiile s-au axat in principal pe situatia actuala a bolilor respiratorii din Romania si pe masurile urgente necesare pentru reducerea incidentei si prevalentei acestor afectiuni, precum si pentru scaderea mortalitatii prin boli pulmonare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Mihaltan_-Trebuie-facuta-educatie-in-scoli-pentru-reducerea-afectiunilor-bronho-pulmonare_20478/

lauff lautf laurf