Imprimare

Personalul Spitalului Elena Doamna nu va fi acuzat de malpraxis in cazul Ciobanu

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Personalul medical de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie 'Elena Doamna' nu este vinovat de malpraxis in cazul pacientei care in luna septembrie a nascut un fat care era mort de mai bine de 24 de ore inainte de nastere, desi in momentul internarii medicii i-au dat asigurari ca acesta este in viata, scrie Agerpres.

"In conformitate cu raportul de expertiza intocmit de catre expertul medical desemnat, acad.prof.univ.dr. Florin Stamatian, medic primar obstetrica-ginecologie, medic expert nominalizat prin ordinul Ministerului Sanatatii si in urma analizarii intregului material probator administrat in cauza de Comisia de monitorizare si competenta profesionala a cazurilor de malpraxis, se constata inexistenta unei situatii de malpraxis pentru personalul medical sau a furnizorilor de servicii medicale, implicati in acordarea de asistenta medicala pentru pacienta Ioana Ciobanu", a declarat Marius Voicescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Anuntul vine dupa ce o femeie in varsta de 28 de ani, Ioana Ciobanu, si sotul acesteia au acuzat de malpraxis personalul medical de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Elena Doamna", pentru ca li s-a spus ca nou nascutul lor a murit la nastere, iar necropsia a aratat ca era mort in uterul mamei de mai bine de 24 de ore inainte de nastere.

Potrivit declaratiilor facute de Constantin Ciobanu, pe 8 septembrie, sotia acestuia, gravida la termen, a fost consultata la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie "Elena Doamna", parintii fiind asigurati de personalul medical ca fatul este bine si nu vor fi probleme la nastere. Barbatul sustine ca a revenit dupa cateva ore, cand a aflat ca sotia sa ar trebui sa nasca, dar ca in spital nu era niciun doctor. Conform acestuia, desi a fost internata in spital pe 8 septembrie, femeia a fost dusa in sala de nasteri abia a doua zi dimineata, in jurul orei 6,50, la insistentele unui medic anestezist. Dupa 40 de minute, femeia a iesit din sala de nasteri, moment in care a aflat ca nou-nascutul e mort.

Conducerea maternitatii a negat acuzatiile aduse si sustine ca gravida, o femeie obeza, ar fi fost consultata de mai multe ori de medici.

Ministerul Sanatatii a trimis la unitatea medicala o echipa de control, in urma verificarilor fiind impuse masuri de sanctionare a personalului medical, dar si actiuni de imbunatatire a activitatii si managementului institutiei, precum si eliberarea din functie a managerului si directorului medical al Maternitatii "Elena Doamna" si numirea unei echipe manageriale care sa asigure un management eficient al serviciilor medicale acordate pacientilor, cu respectarea legislatiei in vigoare.

O alta recomandare a fost cea a sanctionarii persoanelor care aveau obligatia asistarii pacientei Ciobanu Ioana in timpul sarcinii si in timpul spitalizarii de catre forurile responsabile. A mai fost recomandata realizarea instructajelor personalului medico-sanitar privind procedurile de lucru si protocoalele terapeutice cu dovada obiectiva a cunoasterii ghidurilor nationale din specialitatea de obstetrica ginecologie si protocoalelor locale prin semnare de luare la cunostinta, precum si organizarea unor workshopuri, ateliere dedicate personalului medical pentru imbunatatirea relatiei de comunicare medic-pacient. S-a solicitat si imbunatatirea managementului spitalului clinic in mai multe directii, printre care identificarea nevoii de protocoale locale si a aplicarii lor in scopul scaderii riscului de erori medicale, monitorizarea mai frecventa a activitatii din timpul garzii si crearea unui climat de responsabilizare si implicare a echipei medicale fata de toate cazurile internate in spital.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Personalul-Spitalului-_Elena-Doamna_-nu-va-fi-acuzat-de-malpraxis-in-cazul-Ciobanu_20484/

lauff lautf laurf