Imprimare

Dr. Lucian Burlea: Crearea Institutului de Psihiatrie Socola ne obliga pe toti sa muncim mai mult

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Infiintarea Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, primul de acest gen din tara, este o realizare, a declarat, intr-o conferinta de presa, managerul spitalului, dr. Lucian Burlea (foto), scrie Agerpres.

"Crearea institutului ne obliga pe toti, de la simplu muncitor pana la sefi de sectie si cadre didactice universitare, sa muncim mai mult pentru a face cinste numelui si renumelui acestei institutii. Instabilitatea politica este moartea oricarui proiect, fie ca vorbim de marile sau micile proiecte. Am avut insa norocul ca fiecare ministru al Sanatatii sa ne sustina si sa ne sprijine in realizarea acestui Institut de Psihiatrie", a afirmat dr. Lucian Burlea.

Conform directorului adjunct al unitatii medicale, prof. dr. Roxana Chirita, noul Institut de Psihiatrie va ajuta atat medicii, cat si pacientii sa transforme unitatea medicala intr-un important centru de cercetare, fapt care va fi benefic pentru tratarea bolnavilor.

"Ca institut, dezideratele noastre pentru viitor sunt cercetarea clinica in psihiatrie si dezvoltarea psihiatriei comunitare, cercetarea in psihiatria sociala, efectuarea de studii in epidemiologia bolilor psihice privind sanatatea mintala in Romania si strategii de imbunatatire a sanatatii mintale la nivel local si national, cercetarea interdisciplinara si transdisciplinara in psihiatrie si neurostiinte, cercetarea in psihologia judiciara si psihiatria medico-legala, cercetarea in psihologia clinica, psihopatologie si psihoterapie, formarea profesionala si realizarea de studii aprofundate in psihopatologie si psihiatrie, precum si colaborare internationala si proiecte europene", a explicat prof. dr. Roxana Chirita.

Spitalul Socola, cel mai vechi spital de neuropsihiatrie din tara, a devenit Institut de Psihiatrie cu un an inainte de aniversarea a 100 de ani de la infiintarea sa. In urma unei Hotarari de Guvern din 26 noiembrie 2014, cel mai mare spital de neuropsihiatrie din Moldova a devenit singurul Institutul Regional de Psihiatrie din tara.

Spitalul de Neuropsihiatrie Socola din Iasi este o unitate medicala de interes national care asigura asistenta medicala de specialitate bolnavilor din judetele din zona de Est a Romaniei si nu numai, in profilul psihiatrie. In spital, in ambulatoriul de specialitate si in centrele de sanatate mintala au fost acordate servicii medicale diverse si complexe, de la internarea a 22.215 pacienti cu afectiuni cronice, la tratarea bolnavilor cu diverse tipuri de tulburari psihice in regim de spitalizare de zi, spitalizare continua sau tratament in ambulatoriul de specialitate si la domiciliu prin echipele mobile.

Personalul medical a inceput o activitate de prevenire si combatere a afectiunilor psihice prin actiuni educative in randul parintilor. Programul de instruire destinat parintilor in vederea dezvoltarii abilitatilor sociale si emotionale ale copiilor s-a dovedit a fi bine primit de parinti, motiv pentru care conducerea unitatii medicale intentioneaza sa-l dezvolte prin parteneriate cu scoli din Iasi si nu numai.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Dr.-Lucian-Burlea_-Crearea-Institutului-de-Psihiatrie-Socola-ne-obliga-pe-toti-sa-muncim-mai-mult_20487/

lauff lautf laurf