Imprimare

10 decembrie, ziua in care se decerneaza Premiile Nobel

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se desfasoara anual la 10 decembrie la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm - ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului premiului, Alfred Nobel (1896).Ceremonia este urmata de un dineu de gala organizat la sediul primariei din Stockholm, la care participa familia regala, membri ai guvernului si peste o mie de invitati, scrie Agerpres.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei inmaneaza laureatilor o diploma, o medalie si Premiu Nobel, in valoare de 10 milioane de coroane suedeze. Medalia Premiului Nobel, conceputa de renumitul sculptor norvegian Gustav Vigeland, este realizata din aur masiv si reprezinta portretul lui Alfred Nobel.

Dintre Premiile Nobel acordate, cel pentru pace este decernat la Oslo. Premiul este inmanat de presedintele Comitetului Norvegian pentru Nobel, in prezenta regelui Harald al V-lea al Norvegiei. La Stockholm, laureatii sustin discursuri cu cateva zile inaintea festivitatii de premiere. La Oslo, laureati Premiului Nobel pentru pace sustin discursuri in timpul ceremoniei de premiere.

Laureatii pentru fiziologie si medicina, americanul John O'Keefe si cuplul norvegian May-Britt Moser si Edvard I. Moser, care s-au dedicat studierii creierului, ceea ce le-a permis sa descopere "GPS-ul intern" si care face posibila orientarea in spatiu, au deschis sezonul Premiilor Nobel din 2014, la 6 octombrie. Primul Premiul Nobel pentru fiziologie si medicina i-a fost acordat lui Emil von Behring, in 1901, pentru munca asupra terapiei cu ser, care a deschis un nou drum in stiinta medicala si a ajutat la salvarea a sute de mii de vieti. In perioada 1901 - 2013 au fost acordate 104 premii Nobelpentru medicina. 38 de premii Nobel pentru medicina au fost castigate de cate un singur candidat. Zece femei se numara printre laureatii Nobelului pentru medicina. Cel mai tanar laureat al acestui premiu este Frederick G. Banting, castigator in 1923, la 32 de ani, pentru descoperirea insulinei. Cel mai in varsta dintre castigatorii premiului Nobel pentru medicina este Peyton Rous, care a devenit laureat la 87 de ani, in 1966, pentru descoperirea unor corpuri virale care pot declansa aparitia unor tumori.

Premiul Nobel pentru fizica in 2014 este impartit de Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura pentru "inventia diodelor care emit lumina albastra". Din 1901 si pana in prezent au fost atribuite 107 Premii Nobel pentru fizica. 47 de premii Nobel pentru fizica au fost castigate de cate un singur laureat, in timp ce 31 de premii au fost impartite de cate doi laureati si respectiv 29 de premii au recompensat activitatea a cate trei laureati.

Unul dintre laureatii Premiului Nobel pentru chimie din 2014 este biofizicianul german Stefan W. Hell, care s-a nascut in Romania, in judetul Arad.El a impartit premiul cu Eric Betzig si William E. Moerner pentru "dezvoltarea microscopiei fluorescente". Incepand cu primul premiu, acordat in 1901 lui Jacobus H. van't Hoff, pentru descoperirile privind legile dinamicii chimice si a presiunii osmotice in solutii, au fost acordate 105 Premii Nobel pentru chimie.

Scriitorul francez Patrick Modiano a castigat Premiul Nobel pentru literatura pentru arta memorialistica cu care a evocat cele mai neintelese destine din perioada ocupatiei naziste. El este cel de-al 15-lea autor francez care a primit premiul Nobel. Romancierul francez si-a centrat opera in Parisul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, ilustrand modul in care oamenii obisnuiti ai acelor vremuri suportau povara razboiului si a ocupatiei naziste. Inca de la primul premiu decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti cat si celor care atinsesera deja celebritatea. Dintre cei 110 laureati ai acestui premiu, 13 sunt femei. Premiul Nobel pentru literatura a fost impartit in timp, de patru ori, de cate doi laureati. Cel mai tanar laureat al premiului pentru literatura este Rudyard Kipling, faimos pentru "Cartea junglei", care avea 42 de ani cand a primit distinctia, in 1907. Cea mai in varsta laureata este Doris Lessing, care avea 88 de ani cand a fost recompensata cu Nobelul pentru Literatura, in 2007.

In 2009, Nobelul pentru Literatura i-a fost decernat scriitoarei germane de origine romana Herta Muller pentru densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care scriitoarea a descris plastic universul dezmostenitilor.

Laureatii Premiului Nobel pentru pace pentru 2014 sunt Malala Yousafzai, adolescenta militanta pentru educatie, care a fost impuscata in cap de talibani in 2012 pentru ca a sustinut drepturile fetelor la educatie, si militantul pentru drepturile omului, indianul Kailash Satyarthi. Prima distinctie de acest gen a fost acordata in 1901, in comun, fondatorului Crucii Rosii, Henry Dunant, si conducatorului miscarii pacifiste de atunci, Frederic Passy. Comitetul International al Crucii Rosii a obtinut premiul de trei ori in 1917, 1944 si 1963, iar Inaltul Comisar al ONU pentru refugiati (UNHCR) de doua ori, in 1954 si 1981.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/10-decembrie_-ziua-in-care-se-decerneaza-Premiile-Nobel_20496/

lauff lautf laurf