Imprimare

Un centru de excelenta se va construi la Institutul pentru Boli Cardiovasculare de la Targu Mures

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, prof. dr. Horatiu Suciu, a anuntat marti ca intentioneaza promovarea unui proiect, posibil pe fonduri europene, pentru construirea unui centru de excelenta in domeniul chirurgiei cardiace si a chirurgiei cardiovasculare pediatrice, scrie Agerpres.

"Exista un proiect dar acesta trebuie sa mearga mana in mana cu niste posibilitati si incet-incet s-a conturat ideea ca este necesar un centru de excelenta in bolile cardiovasculare pentru ca eu cred in personalul din IBCvT. Si nu ma refer doar la chirurgia cardiovasculara, ma refer la toate clinicile care trateaza si diagnosticheaza boli cardiace la toate grupele de varsta care au dovedit ca Targu Muresul merita un astfel de centru. Acest centru trebuie sa ia fiinta cat de curand posibil, exista resursa umana si sunt convins ca exista si resursa financiara pentru acest lucru. Exista si sprijinul autoritatilor locale si ma refer la Consiliul Judetean, Primarie pentru aceasta idee si in acest sens noi avem un proiect, pe termen lung. Sa fie un spital in care sa putem dubla nu numai numarul acestor interventii, cat si complexitatea", a afirmat dr. Horatiu Suciu.

El a spus ca exista determinare pentru realizarea acestui proiect, care s-ar putea materializa la modul ideal intr-un spital regional, insa in lipsa perspectivei construirii acestuia se va merge pe varianta construirii unei cladiri speciale pentru centrul de excelenta.

"Spitalul regional ar fi ideal, dar deja intram la alt ordin de marime, IBCvT ar necesita o cladire mult mai mica si pentru ca avem undeva la 200 de paturi, dar concentreaza o mare resursa umana, inalt specializata si concentreaza o inalta specializare. Un astfel de proiect ar necesita undeva la 50 de milioane de euro, care nu cred ca este asa de mult sa nu sa se poata realiza", a sustinut dr. Horatiu Suciu.

Potrivit acestuia, IBCvT Targu Mures a depus spre evaluare un proiect pe resurse umane pe chirurgia cardiovasculara in valoare de cinci milioane de euro. "Faptul ca derulam un astfel de proiect in chirurgia cardiaca si chirurgia cardiovasculara pediatrica este un punct in plus pentru a depune un astfel de proiect", a mentionat dr. Horatiu Suciu. El crede ca anul viitor va exista posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru construirea noului centru de excelenta, mai ales ca la IBCvT Targu Mures "este consolidata o echipa care face interventii mult mai complexe decat transplantul cardiac".

"In Romania nu se face niciunde transplant de rutina, ca s-a mai facut cate unul in cate un loc..., dar aici este consolidata o echipa care face interventii mult mai complexe decat transplantul cardiac si as aminti o interventie la un copil, la un nou nascut, o interventie sau chiar un transplant este mult mai greu decat un transplant la adult", a precizat dr. Horatiu Suciu.

Dr. Sorin Pascanu a spus ca IBCvT Targu Mures ar fi avantajat de o cladire mai mare. "Deja ne-am iesit din papuci, am crescut mai mari decat eram acum 10 ani, cand am pus pe roate sectia asta si speram ca intr-o zi sa evoluam", a adaugat dr. Sorin Pascanu.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Un-centru-de-excelenta-se-va-construi-la-Institutul-pentru-Boli-Cardiovasculare-de-la-Targu-Mures_20491/

lauff lautf laurf