Imprimare

Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, la un nou transplant de cord

Adaugat in Stiri din domeniul medical

La Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) din Targu Mures s-a realizat cel de-al patrulea transplant cardiac din acest an, in urma prelevarii de organe realizate de o echipa de specialisti de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din municipiu, scrie Agerpres.

Dr. Horatiu Suciu de la IBCvT a aratat ca prelevarea de organe, de la un tanar de 41 de ani aflat in moarte cerebrala, a fost realizata la SCJU Targu Mures de dr. Cosmin Opris si de medicul rezident Marius Harpa, ocazie cu care s-a prelevat cordul, cei doi rinichi (unul a ajuns la Cluj Napoca, iar altul la Bucuresti), ficatul, care a ajuns la Bucuresti si un tegument de piele.

Dr. Suciu a spus ca operatia de transplant de cord a inceput la IBCvT Targu Mures in noaptea de luni spre marti, la ora 3,00 si s-a incheiat mari dimineata la ora 7,30, iar la acesta au participat alaturi de el si dr. Marius Matei, dr. Valentin Serban si dr. Sorin Pascanu.

Potrivit doctorului Suciu, receptorul este un barbat din judetul Brasov, in varsta de 48 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativa de origine ischemica, aflat in evidenta IBCvT de peste un an si jumatate, care se afla in stare avansata de insuficienta cardiaca.

"Starea pacientului este foarte buna, suntem multumiti si optimisti asupra evolutiei ulterioare. Si pacientul pe care l-am operat in urma cu trei saptamani este intr-o stare foarte buna si este pregatit de externare. Evolutia lui este foarte buna, de asemenea. (...) A fost un efort colectiv care nu poate fi organizat oriunde, a fost o mobilizare asa cum trebuie sa fie si suntem bucurosi ca putem sa oferim acestor pacienti o sansa pentru ca aceasta este singura loc sansa la supravietuire", a precizat dr. Suciu.

Acesta a aratat ca IBCvT Targu Mures depinde de numarul de donatori, dar si de capacitatea de transport a organelor.

Sotia pacientului, Floare Maria Alupoaiei, a declarat ziaristilor ca sotul ei a avut primul infarct miocardic in 2004, care s-a repetat in 2006, iar in ultima perioada respira foarte greu, era ajutat de un aparat de oxigen si ca a fost putin socata cand a primit vestea ca s-a gasit un cord compatibil.

Femeia a aratat ca si in urma cu o luna sotul ei a fost programat la un transplant de cord, insa acesta nu a putut avea loc, intrucat Viorel Alupoaiei avea o infectie in organism, dar ca acum au venit la Targu Mures plini de optimisti.

"A fost foarte vesel, le-a facut sa rada pe toate asistentele din salon, mie mi-a spus sa il astept pe hol. Cred ca a incercat prin asta sa isi ascunda emotia", a aratat femeia, care considera ca li s-a dat o mare sansa.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Institutul-pentru-Boli-Cardiovasculare-si-Transplant-din-Targu-Mures_-la-un-nou-transplant-de-cord_20490/

lauff lautf laurf