Premiera: Se vor implanta dispozitive de reglare a debitului cardiac, la Targu Mures
Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din Institutul pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IBCvT) Targu Mures, doctorul Horatiu Suciu, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, ca specialistii mureseni vor introduce in curand un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a debitului cardiac, in premiera in Romania, scrie Agerpres.
"Exista o lista mai larga de circa 100 de pacienti, in care sunt inclusi si acesti 30 de pacienti care au indicatie imediata de transplant, este o lista largita care cuprinde pacienti cu insuficienta cardiaca in stadiu mai avansat, dar care sunt compensati prin metode conventionale, deci cu medicatie. (...) Suntem in curs de a implementa aceste proceduri noi in clinica noastra care constau in introducerea unui dispozitiv intrapericardic, care sa asigure aceasta functie a inimii, putem sa spunem o inima artificiala, un dispozitiv de asistare a circulatiei pentru ca inima ramane pe loc. Si suntem foarte aproape de a face acest lucru. Va fi o premiera nationala, pentru ca in Romania nu se mai face acest lucru", a aratat dr. Suciu.
Potrivit doctorului, acest dispozitiv se introduce printr-o procedura cardiovasculara in interiorul ventriculului stang si acesta absoarbe tot sangele din ventricul punand in repaus muschiul inimii care nu face fata acestei sarcini.
"Este preluata practic activitatea ventriculului stang, practic printr-o proteza se introduce in aorta, este o pompa care asigura o functionare si un debit cardiac de aproximativ 7-8 litri pe minut, cat are nevoie un adult pentru a avea senzatia de bine. Aceasta pompa vine sa suplimenteze partea prin care inima nu poate sa o asigure", a spus dr. Horatiu Suciu, care a precizat ca Romania este singura tara din zona in care nu se face acest lucru.
Acesta a precizat ca in Germania procedura a fost introdusa din anii 2007-2008, iar acum acolo se implanteaza 800 de dispozitive si de fac 400 de transplanturi de cord, in Ungaria procedura s-a introdus in 2012, in Serbia in 2013, in Croatia si in alte state din Vest din anii 2007-2008.
"Este absolut necesar ca Romania sa faca acest lucru. (...) Planurile noastre sunt mari in toate domeniile, inclusiv in partea asta de transplant, dar activitatea clinicii si activitatea noastra si obiectivele noastre sunt mult mai mari", a precizat Horatiu Suciu.
Doctorul a subliniat ca desi in evidente figureaza circa 100 de pacienti cu probleme cardiace grave, numarul real al acestora este mult mai mare.
Sursa: PaginaMedicala.ro