Imprimare

Societatea de Stomatologie Estetica va infiinta 10 cabinete pentru persoanele vulnerabile

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Societatea de Stomatologie Estetica din Romania (SSER) a demarat un proiect din fonduri europene ce vizeaza infiintarea a zece cabinete de medicina dentara in mediul rural si urban pentru persoanele ce apartin unor grupuri vulnerabile expuse riscului de excluziune sociala.

De acest proiect vor beneficia atat specialisti (medicii dentisti care vor profesa in cadrul acestor cabinete) aflati in poztii defavorizate: boli profesionale, probleme personale, dar si pacienti cu probleme atat de ordin financiar, cat si social.

„Din punctul de vedere al medicilor, avem foarte multi colegi care au probleme personale sau de sanatate: probleme legate de familie, de posibilitatile de intretinere, pe de o parte, de acces la o serie intreaga de facilitati, in alta ordine de idei, avem foarte multi colegi care au probleme de sanatate, nu economice sau sociale, si nu putine dintre aceste probleme, sunt boli profesionale”, a spus presedintele SSER, prof. dr. Constantin Varlan.

„Incercarea de a oferi niste tratatamente acolo, la nivelul comunitatii, acordand niste facilitati si niste tarife preferintiale, vine in intampinarea ambelor categorii: atat personalului angrenat in activitatea profesionala, cat si beneficiarilor acestui tratament”, a mai spus presedintele SSER.

Proiectul "DENS - Dezvoltarea EcoNomiei Sociale" a fost initiat inca de pe 3 noiembrie, costa 8 milioane de lei si se va desfasura pe o perioada de un an, din care: in primele cinci luni, personalul medical va fi instruit, iar in urmatoarele 7 luni, va incepe munca in cabinet. Dupa terminarea acestei perioade de un an, toate cele 10 cabinete trebuie sa fie sustenabile inca trei ani.

Cele zece cabinete medicale vor fi infiintate astfel: doua in Bucuresti si cate unul in Timisoara, Oradea, Iasi, Zalau, Topolovatu Mare - judetul Timis, Rediu - judetul Iasi, Crasna - judetul Salaj si Vadu Crisului - judetul Bihor. Pentru fiecare cabinet se vor investi 130 de mii de euro.

„In cadrul proiectului ne-au fost trasate niste limite foarte clare de plafoane maxime in ceea ce priveste achizitiile de obiecte fixe sau aparate de inventar, si aici ne referim la aparaturile specifice pentru cabinetele de medicina dentara, dotari care nu pot acoperi intreaga dotare a cabinetelor de medicina dentara. De aceea, cand au fost contactati cei 10 specialisti de medicina dentara, au fost contactati medici cu experienta, medici care au mai manageriat cabinete dentare, deci care mai au astfel de cabinete si care vor sa se dezvolte, si care pot pune in aplicare si pot duce la bun sfarsit cu o sustenabilitate foarte buna continuarea, timp de trei ani, a acestor cabinete dentare”, a explciat dr. Florin Lazarescu, director corporatii SSER.

Infiintate prin co-finantare europeana POSDRU sub forma unor structuri de economie sociala, cabinetele au drept scop contributia la solutionarea unor probleme de ordin social precum:

- crearea a 40 de locuri de munca dintre care 30 pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile, restul de 10 fiind specialisti cu cel mai inalt nivel de calificare;
- facilitarea accesului la servicii de sanatate de calitate pentru persoane apartinand grupurilor vulnerabile printr-o politica de preturi preferentiala;
- dezvoltarea in cadrul proiectului a unor programe de formare profesionala la cel mai inalt nivel pentru grupul-tinta, contribuind la cresterea gradului de integrare sociala a beneficiarilor.

“Programul DENS face parte din proiectele de tip POSDRU (…), avand domeniul domeniul major de interventie economia sociala. Economia sociala s-a dezvoltat din necesitatea de a se gasi solutii la problemele sociale, economice si de mediu ale comunitatilor pentru a satisface nevoile acestor membri ce sunt partial acoperite sau neacoperite de institutiile publice sau private”, a spus managerul proiectului, conf. dr. Adina Dumitrache.

Aplicarea acestor proiecte este binevenita in contextual starii orale a populatiei Romaniei, a adaugat conf. Adina Dumitrache: rata mortalitatii cauzata de cancer la buze, cavitatea orala si faringe este in continua crestere, in special la barbate, unde tendinta este de 12 ori mai mare decat la femei. De asemenea, 70% dintre romani nu mai au toti dintii naturali, iar dintre acestia, 30% si-au pierdut toti dintii.

Potrivit statisticilor, numarul specialistilor din domeniul stomatologic este alarmant de scazut in Romania: 100 de igienisti dentari, 6.000 de asistente, 6.000 de tehnicieni dentari, 157 de specialisti in chirurgie orala, 412 in ortodontie si 234 in chirurgie maxilo-faciala, arata sursa citata.

S-a mai observat ca tendinta numarului de consultatii si tratamente stomatologice in Romania este in continua scadere, chiar si prin comparatie cu situatia din timpul regimului comunist, unde, in 1970, se desfasurau 1,09 consultaitii si tratamente la un locuitor, fata de 0,35, in anul 2008.

Totodata, 83% dintre copiii din Romania in varsta de 6 ani au dintii afectati de carii, procentul ajungand la 94% la varsta de 18 ani.

Proiectul ”DENS - Dezvoltarea EcoNomiei Sociale” este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007 – 2013, Axa prioritara 6, Domeniul Major de Interventie 6.1.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Societatea-de-Stomatologie-Estetica-va-infiinta-10-cabinete-pentru-persoanele-vulnerabile_20488/

lauff lautf laurf