Imprimare

Peste 50% din conflictele medicale se pot rezolva prin mediere

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 50% din conflictele din domeniul medical s-ar putea rezolva prin realizarea unui „pod de comunicare” intre pacient si medic, lucru care este imposibil, de multe ori, in momentul tratamentului, se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Calificare, Recalificare si Formare Profesionala Continua (ACRFPC).

„O reparatie a prejudiciului, o explicare mai buna a tratamentului si a masurilor care au trebuit sa fie luate de catre medic sau poate si de niste scuze, acestea sunt solutii care pot rezolva marea majoritate a conflictelor”, se mai arata in comunicat.

Medierea, singura modalitate de rezolvare a conflictelor cu caracter medical din faze incipiente

Multe din problemele existente in domeniul medical pot fi rezolvate prin introducerea medierii, ca parte integranta a procesului de ingrijire a pacientului. Prin mediere se poate introduce o metoda care poate rezolva problemele aparute in cadrul procesului de vindecare a pacientului, o metoda care poate capata si un puternic caracter terapeutic avand in vedere aspectele emotionale pe care o astfel de disputa le are.

Introducerea procedurii de mediere in viitoarea modificare a Titlui XV din Legea 95/2006 este menita sa incurajeze intelegerea amiabila intre toate partile implicate intr-un timp relativ scurt, rolul mediatorului fiind in primul rand acela de a-i ajuta sa ajunga in posesia tuturor informatiilor care sa conduca la o evaluare corecta a cazului.

Posibilitatea de a alege medierea ca modalitate de rezolvare a conflictului din domeniul medical inca de la momentul constientizarii unei posibile erori medicale este folosita in multe tari membre UE, precum Franta, Belgia,Slovenia, Marea Britanie, tari in care dupa efectuarea studiilor privitoare la aceasta metoda de rezolvare a conflictelor s-a demonstrat o crestere semnificativa a increderii in cadrele medicale, mai ales prin evitarea ca aceste cazuri sa ajunga in media, si, o mare parte din ele au reusit sa fie rezolvate chiar din primele sedinte, datorita faptului ca pentru rezolvarea conflictului era nevoie de o comunicare mai buna intre pacient si medic.

Totodata, ar trebui sa fie obligatorie participarea unui reprezentant al societatilor de asigurari inca de la inceputul sedintelor de mediere. Ar mai fi necesara incheierea de catre cadrele medicale a altor tipuri de asigurari facultative, in afara celor obligatorii, deoarece, in cele mai multe cazuri in care se ajunge la plata unor despagubiri, asigurarile obligatorii nu acopera cuantumul despagubirilor morale si astfel se ajunge la situatia in care asiguratul este obligat sa depuna eforturi considerabile pentru a achita suma despagubita.

De asemenea, legislatia din Romania s-ar putea corela cu legislatia tarilor in care rezolvarea amiabila a conflictelor din domeniul medical are loc inainte ca aceste conflicte sa escaladeze si sa ajunga in instanta.

Pe de alta parte, nerespectarea drepturilor impuse prin Legea Drepturilor Pacientilor (Legea Nr. 46 din 21 ianuarie 2003), Carta Europeana a Drepturilor Pacientilor si Carta Drepturilor Omului, sunt motive intemeiate de pornire a unor conflicte in unitatile medicale publice.

Insa, rezolvarea cauzelor de malpraxis medical in fata instantei de judecata poate aduce o solutie intr-un timp indelungat, care in multe cazuri poate depasi 4-5 ani de zile, dar si ca solutia la care se ajunge poate fi imprevizibila, iar despagubirile ar putea ajunge la valori care nu vor putea fi recuperate niciodata in cuantumul admis de instanta, mai scrie ACFRPC.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Peste-50_-din-conflictele-medicale-se-pot-rezolva-prin-mediere_20501/

lauff lautf laurf