Imprimare

Ciurchea (CNAS): Peste 90% din carduri au ajuns la asigurati

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Peste 90% din cardurile de sanatate au ajuns la asigurati si peste 100.000 dintre acestea sunt deja initializate, urmand ca, cel mai probabil de la 1 februarie, folosirea lor sa devina obligatorie, a declarat joi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"Nu au aparut probleme majore, ci doar unele minore, care au putut fi remediate pe loc. Cardurile asigura un control mai bun al banilor. Banii sa ii dam acolo unde trebuie si cand trebuie. Bugetul Casei a crescut in fiecare an. Pacientii inca mai au nemultumiri. Sunt servicii care se ofera in anumite conditii, in anumite momente. Medicul este cel care hotaraste cand si cum. Procentul de distributie este de peste 90%, restul vor fi distribuite prin medicii de familie", a spus Ciurchea cu prilejul conferintei regionale "Medicul de familie - practician si manager", aflata la editia a IV-a, eveniment organizat de Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti si Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Potrivit sefului CNAS, sub 10% carduri au fost intoarse in Bucuresti iar cardurile cu greseli vor fi remediate de casele de asigurari de sanatate.

Ciurchea a asigurat ca in 2015, pana la jumatatea anului, se va gasi formula ca medicul sa nu mai aiba nicio responsabilitate cu privire la declaratiile pe proprie raspundere ale pacientilor despre venituri.

El a mai mentionat ca anul viitor medicii de familie ar putea primi "un plus" pentru anumite servicii.

"Anul viitor intentionez sa primiti un plus pentru niste servicii. Luam de exemplu diabetul. Ne dorim sa nu creasca bazinul de diabetici. O sa gandim impreuna un sistem de monitorizare si sa cointeresam si pacientul. La fel, pentru HIV/ SIDA si alte boli. Sa ne concentram pe niste arii terapeutice. (...) Este importanta cointeresarea pacientului. Poate la un moment dat va plati o suma de bani daca nu respecta regimul dat de medic (medicatie, stil de viata)" a afirmat Ciurchea.

Presedinta Societatii Nationale a Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu, a sustinut ca ar fi necesar ca toata lumea sa primeasca un card de sanatate. Potrivit acesteia, pacientii vor primi cardul de la medicul de familie la primul consult.

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-Peste-90_-din-carduri-au-ajuns-la-asigurati_20504/

lauff lautf laurf