Imprimare

Propunere buget 2015: Bani mai putini pentru MS, bani mai multi la CNAS

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Propunerea de buget a Guvernului pentru 2015, aflata pe site-ul Ministerului de Finante, arata o scadere a bugetului Ministerului Sanatatii (MS) si o crestere la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Astfel, daca in 2014, bugetul MS, dupa rectificarile bugetare, a fost de 7,94 miliarde de lei, pentru 2015 este propusa o suma de 6,73 miliarde de lei. 

Ministrul delegat pentru Buget, Marius Valcov, a precizat, printr-un comunicat de presa, ca bugetul Sanatatii nu se reduce: '"Bugetul Ministerului Sanatatii nu se reduce. Ca valoare absoluta, cheltuielile aferente domeniului sanatatii cresc cu 3,2%, in special pentru investitii si dotari in spitalele din administratia centrala si locala, cat si pentru investitii din fonduri europene nerambursabile. In schimb, ca urmare a cresterii veniturilor din contributiile de asigurari sociale, determinata in principal de evolutia indicatorilor macroeconomici si de plata hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare cstre bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. Asadar, sumele alocate pentru Sanatate in 2015 sunt mai mari fata de 2014".

In acelasi timp, pentru CNAS, bugetul ar putea creste, de la 22,88 miliarde de lei, la 22,90 miliarde lei, in 2015. Incepand de la 1 ianuarie, anul viitor, CNAS va prelua si programele nationale de sanatate. Se observa o scadere a bugetului la medicamentele pentru bolile cronice, medicamentele cu si fara contributie personala, dispozitivele medicale sau la materialele sanitare.

"Bugetul alocat Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru anul 2015 este unul echilibrat, care tine cont de realitatile din domeniul sanitar si de nevoile pacientilor", se arata intr-un comunicat al MS.

"Perceptia privind scaderea fondurilor alocate este una eronata. Noi anul acesta am platit arieratele pentru medicamente, ca urmare transferul de fonduri catre Fondul National de Asigurari de Sanatate nu mai este necesar si aceste sume nu se mai regasesc in alocarea bugetara pentru anul viitor. Din contra, in anul 2015 pornim cu dublarea sumelor alocate pentru programele nationale de sanatate si investitii. De asemenea, bugetul acopera majorarile salariale anuntate. Asigur pacientii si profesionistii din sistem ca nu exista niciun motiv de ingrijorare, bugetul pe anul viitor fiind gandit pentru pacienti si cadre medicale”, a declarat Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii.

De cealalta parte, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, s-a ferit sa inainteze cifre exacte, insa a precizat ca bugetul de anul viitor va fi cel putin la nivelul acestui an si, din punctul lui de vedere, chiar putin mai mare decat cel de anul acesta.

"Vineri (n.r. 12 decembrie) se trimite in Parlament bugetul. Banii alocati medicilor de familie vor ramane aici. Valoarea punctului nu a scazut, ba din contra, a crescut. Am gestionat mai bine. Nu cred ca mai putem vorbi de birocratie excesiva. Sunt unele lucruri la care nu putem renunta", a sustinut seful CNAS.

Reprezentantii pacientilor, "ingrijorati" de bugetul Sanatatii pentru 2015

”Suntem ingrijorati de scaderea bugetului Sanatatii, iar explicatiile cuprinse in declaratia Ministrului Sanatatii nu ne multumesc. E adevarat ca bugetul de anul acesta a cuprins si sumele necesare pentru plata arieratelor, dar, trebuie sa avem in vedere ca aceste datorii s-au acumulat tocmai din cauza ca banii nu au fost suficienti. Consideram ca acesti bani trebuie sa ramana in bugetul Ministerului Sanatatii", a spus Radu Ganescu, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Reprezentantul pacientilor a adaugat ca inca exista liste de asteptare pentru programul de scleroza multipla. Acesta s-a aratat dispus sa participe la o intalnire cu reprezentantii autoritatilor pentru a discuta bugetul Sanatatii.

Anul acesta, am asistat la probleme cu finantarea pe mai multe programe. Constant, s-a incercat carpirea bugetului, stingerea incendiilor si rezolvarea situatiilor cele mai urgente, pretul fiind platit de pacienti, care au fost nevoiti de mai multe ori sa isi intrerupa tratamentul. Am avut si avem inca lista de asteptare la intrarea in anumite programe, cum este cazul Programul de Scleroza Multipla, unde mai mult de 100 de pacienti nu au inca tratament. In aceste conditii, Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania solicita in mod expres Guvernului cresterea bugetului acordat Sanatatii. (...) Suntem singura tara din Europa, in afara Bulgariei, care aloca mai putin de 6% din PIB Sanatatii.Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania propune Ministerului Sanatatii, o intalnire cu toti reprezentantii asociatiilor de pacienti si profesionistii din Sanatate in regim de urgenta in urmatoarele zile pentru a discuta bugetul Sanatatii”, a mai aratat Radu Ganescu.

Autor: Iuliana-Maria Vișan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Propunere-buget-2015_-Bani-mai-putini-pentru-MS_-bani-mai-multi-la-CNAS_20502/

lauff lautf laurf