Premiera: UMF Targu Mures organizeaza un targ pentru atragerea studentilor spre cercetare
In premiera nationala, Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures a organizat vineri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) "Targul Disciplinelor Clinice" pentru atragerea studentilor si rezidentilor catre activitatea de cercetare, scrie Agerpres.
"Targul disciplinelor este o manifestare organizata de universitatea noastra in premiera nationala, care isi propune prezentarea temelor de cercetare de la nivelul disciplinelor clinice catre studenti, diseminarea acestei oferte catre studenti, astfel incat ei sa poata alege, in deplina cunostinta de cauza, drumul pe care vor sa-l urmeze in cercetare si sa se integreze in colectivele de cercetare de la nivelul disciplinelor. Este pentru prima data cand se organizeaza asa ceva, sunt 35 de discipline clinice care isi expun aici oferta de cercetare si speram ca studentii, avand aceasta informatie, vor reusi sa se integreze in colective si sa inceapa mai repede, inca de pe bancile studentiei, activitatea de cercetare", a declarat dr. Teodora Benedek, unul dintre initiatorii manifestarii.
Potrivit acesteia, "Targul Disciplinelor Clinice" este o initiativa a Comisiei de reforma curriculara a UMF Targu Mures, care incearca sa perfectioneze curricula, sa renunte la atitudinea pasiva si sa vina in intampinarea studentilor.
"Si atunci ne-am pus problema implicarii studentului si in activitatea de cercetare si a atragerii studentului in activitatea de cercetare. Astfel s-a nascut ideea ca nu ar fi rau sa le prezentam ce facem, sa nu aveam o atitudine pasiva, sa asteptam studentul sa vina la noi, ci sa mergem noi sa-l chemam, sa-l atragem pe student la noi", a subliniat dr. Teodora Benedek.
Rectorul UMF Targu Mures, prof. dr. Leonard Azamfirei, a precizat ca acest targ este un demers "original si curajos al universitatii" de a veni in fata studentilor si de a le expune care sunt disciplinele clinice, pentru a-i tenta sa imbratiseze o cariera in cercetarea stiintifica.
"Dorim sa se implice in activitatile medicale pe care fiecare clinica le face si cred ca le starnim astfel si dorinta de cercetare, si dorinta de a interactiona mai direct cu bolnavul. Vom extinde acest targ la disciplinele preclinice cu ocazia urmatoare, pentru ca intr-un fel este si un experiment privind impactul unei astfel de actiuni si vad ca este unul foarte mare, si dorim ca in fiecare an studentii, informati fiind, sa stie sa aleaga unde sa-si faca lucrarea de licenta, ce vor sa faca in viata prin prisma profesiei medicale si sa inteleaga ca Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures ii pasa de fiecare dintre ei", a spus prof. dr. Leonard Azamfirei.
Rectorul UMF a afirmat ca nici pana acum studentii nu aveau dificultati in a-si alege disciplinele, insa nu erau intotdeauna informati corespunzator, intrucat medicii nu au timp sa isi promoveze realizarile si ca, de cele mai multe ori, alegerea acestora era aleatorie.
"Era oarecum o alegere destul de aleatorie, care se baza mai mult pe elemente subiective decat obiective. Daca un student de pilda, in anii mici, intelege anumite mecanisme fiziopatologie, pe care apoi le intalneste in practica in anii mari, cand intra in spital, probabil ca aceste pasiuni pe care le descopera in prima parte a formarii lor isi pot gasi o activitate clinica. Toti studentii vor sa fie mari medici, toti vor sa publice, sa faca cercetare si noi trebuie sa le cream mecanismul prin care ei sa poata sa faca acest lucru. Practic, organizam un pic aceasta forma de alegere a lucrarilor de licenta dar, repet, e un mic segment licenta. De fapt noi vrem sa ii orientam spre formarea profesionala stiintifica", a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.
Sursa: PaginaMedicala.ro