Imprimare

Podiatria – o specialitate medicala care lipseste in Romania

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Pentru reducerea ratei amputatiilor in tara noastra si pentru eficienta in tratarea piciorului diabetic, Societatea de Neuropatie Diabetica – Neurodiab sustine introducerea podiatriei in sistemul de sanatate romanesc, promovarea podiatriei in randul asistentilor medicali licentiati, precum si elaborarea unui ghid clinic al asistentilor medicali cu acreditare in podiatrie.

„Numarul amputatiilor membrelor inferioare cauzate de neuropatie diabetica este in continuare foarte crescut in Romania. Avand in vedere ca organizarea coerenta a unei echipe multidisciplinare de ingrijire a piciorului diabetic este urmata de o reducere semnificativa a ratei amputatiilor, se impune urgent introducere si dezvoltarea podiatriei si in tara noastra. Activitatile desfasurate in aceasta specialitate sunt diverse si sunt conexe cu specialitati precum diabet zaharat, chirurgie, medicina interna, dermatologie si ortopedie. In esenta, podiatria se bazeaza pe masuri terapeutice preventive, curative si de reabilitare a piciorului”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab.

Podiatria este o specialitate recunoscuta la nivel mondial in 19 tari, din care 13 europene si sase din afara Europei (Australia, Noua Zeelanda, Peru, Africa de Sud si SUA). In aceste state isi desfasoara activitatea peste 100.000 de podiatri, cu propria organizatie profesionala - Federatia Internationala a Podiatrilor.

De asemenea, exista si supraspecializari ale podiatriei, care se ocupa de piciorul diabetic, piciorul reumatoid sau de probleme generale ale piciorului. Podiatrii se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienti cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului, pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general. Altfel spus, activitatea podiatrului in cadrul echipei multidisciplinare consta in:

• apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor;
• screening de neuropatie (testarea sensibilitatilor) si arteriopatie (indice gamba-brat);
• realizarea educatiei specifice picioarelor;
• evaluarea incaltamintei si oferirea recomandarilor referitoare la incaltaminte;
• oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic si a tratamentelor specifice piciorului diabetic (taierea unghiilor, inlaturarea bataturilor sau a tegumentului mort, tratamentul specific pielii uscate);
• realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor (inlaturarea tesutului mort), tratamentul infectiilor si a ulceratiilor, sub indrumarea unui medic;
• realizarea tratamentelor conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale;
• indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale (dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie).

Necesitatea introducerii specialitatii de podiatrie in Romania a fost dezbatuta in cadrul celui de-al doilea Congres National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu participare internationala – Neurodiab 2014. Profesionistii internationali prezenti la eveniment au subliniat rolul major al podiatriei in ingrijirea persoanei cu diabet, prezentand exemple de implementare a acestei specialitati in Marea Britanie si Germania.

Despre Neurodiab

Societatea de Neuropatie Diabetica - Neurodiab are drept scop desfasurarea de activitati cu caracter medical, stiintific, de cercetare si pregatire profesionala in domeniul medical, pentru dezvoltarea si studiul neuropatiei diabetice in Romania si nu numai.

De asemenea, Neurodiab organizeaza programe educationale pentru pacientii cu diabet zaharat in vederea prevenirii si informarii legate de neuropatiei diabetice, in parteneriat cu Federatia Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR) si Asociatia Romana de Educatie in Diabet (ARED).

Autor: Iuliana-Maria Vişan

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Podiatria-_-o-specialitate-medicala-care-lipseste-in-Romania_20509/

lauff lautf laurf