Imprimare

Ciurchea (CNAS): Intentia este de a reduce serviciile medicale acordate in statele UE

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat luni intr-o conferinta de presa ca un tratament va putea fi urmat in afara tarii doar atunci cand el nu va putea fi acordat in momentul respectiv de nicio unitate medicala din tara.

"Intentia este de a reduce aceste servicii acordate in statele UE si incercam sa convingem pacientii ca lucrurile se pot rezolva si in tara, avem specialisti foarte buni care nu trebuie ocoliti in niciun fel. Daca reusim sa convingem pacientul ca si in Romania este la fel de bine ca in afara inseamna ca o sa reducem foarte mult din platile externe. Nu vreau sa se inteleaga ca ma opun celor care au nevoie sa primeasca un tratament in afara, nu. Daca acel tratament nu poate fi oferit in Romania niciodata nu o sa ma opun la aprobarea acelui tratament. In directiva europeana se spune foarte clar: tratamentul se acorda in afara tarii doar atunci cand nu poate fi acordat persoanei respective, la acel moment si in nicio unitate sanitara din tara. Fara acest referat medical in care sa se spuna foarte clar, asa cum prevede directiva europeana, nicio cerere nu va fi aprobata. Am discutat deja cu sefii comisiilor de specialitate ale MS sa venim cu o imbunatatire sau cu un surplus in aprobarea celor care se duc in afara si de la nivelul societatilor medicale sa se spuna: da, acest serviciu nu poate fi acordat in acest moment in tara si atunci sigur ca aprobarea vine foarte repede", a explicat Ciurchea, care a precizat ca aceasta solicitare si aprobarea se vor face online.

El a precizat ca CNAS nu poate aproba un tratament in afara tarii fara recomandare medicala, daca nu este trecut locul unde se duce pacientul, clinica, tara si daca nu exista programare la acea unitatea medicala.

"Au fost cazuri care s-au dus in afara si au existat voci din lumea medicala care spuneau ca acele tratamente se puteau face si aici. Sa existe un aviz al comisiei sau al societatii de profil care sa spuna ca acel tratament nu se poate face in Romania. Regulamentul spune clar ca trebuie sa existe un raport care sa arate ca nu se poate trata la acest moment in niciuna dintre unitatile sanitare. Medicul curant va elibera raportul in continuare dar va colabora cu societatea de profil", a precizat seful CNAS.

Ciurchea a dat ca exemplu in acest sens pentru plecarea in strainatate radioterapia, care in afara costa intre 7.000-20.000 de euro o cura.

In ceea ce priveste aplicarea pachetului de servicii medicale de baza Ciurchea a spus ca acesta a adus economii dar nu la nivelul asteptat.

Vasile Ciurchea a mai sustinut ca taxa clawback nu creste decat in cazul in care va exista un consum foarte mare de medicamente.

"Daca ramane consumul la nivelul anului 2014 atunci nu va creste nici clawbackul", a punctat Ciurchea.

El a subliniat ca in anul 2014 au existat peste 3.200 de controale ale CNAS la furnizorii de servicii medicale.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Ciurchea-_CNAS_-Intentia-este-de-a-reduce-serviciile-medicale-acordate-in-statele-UE_20517/

lauff lautf laurf