Imprimare

Elicopter SMURD, prabusit in lacul Siutghiol. Tot echipajul a murit

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Un elicopter SMURD s-a prabusit, luni, in jurul orei 16:05, in lacul Siutghiol din statiunea Mamaia, judetul Constanta.

UPDATE: Toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD prabusit si-au pierdut viata

Toate cele patru persoane aflate in elicopterul SMURD care s-a prabusit, luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol si-au pierdut viata, ultima persoana recuperata de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prabusirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicala, care era insarcinata.

La aproximativ 12 ore de la prabusirea elicopterului SMURD, scafandrii au reusit sa gaseasca si trupul celei de-a patra persoane care se afa in aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicala Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata.

Trupul acesteia a fost gasit in jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fata locului.

Ceilalti trei membri ai echipajului - medicul, pilotul si copilotul - au fost gasiti pe rand, la intervale de cateva ore, pana la miezul noptii, decesul acestora fiind declarat la spital, dupa ce cadrele medicale au incercat zeci de minute sa ii resusciteze.

Zeci de persoane au participat la operatiunea de cautare si salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fata locului fiind prezenti peste 40 de scafandri, atat ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cat si militari ai Fortelor Navale, carora li s-au adaugat cadrele medicale de la SMURD si Serviciul Judetean de Ambulanta, jandarmi si politisti. Au fost folosite mai multe barci, ale ISU, Garzii de Coasta, dar si civile, iar un elicopter MAI a survolat aria dupa caderea noptii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de cautare.

Scafandrii au reusit sa gaseasca si mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucati, unele nu mai mari de cateva zeci de centimetri. Ancheta cu privire la accident a fost preluata de Parchetul Militar, procurorii incercand sa stabileasca acum cauzele care au dus la producerea tragediei.

UPDATE: Pilotul elicopterului SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol luni a fost gasit de scafandri si adus la mal cu o salupa.

UPDATE: Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a anuntat ca doctorita aflata in elicopterul SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol luni dupa-amiaza, medicul Laura Vizitiu, a murit la Spitalul Judetean din Constanta.

Medicul Laura Vizitiu, recuperat de salvatori din apele lacului Siutghiol la scurt timp dupa prabusirea elicopterului SMURD, a fost internat in stare critica la sectia Terapie Intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta.

Co-pilotul elicopterului SMURD care s-a prăbușit în lacul Siutghiol a fost găsit de salvatori la o adâncime de aproximativ 6 metri, legat de scaun, a declarat presei, luni seara, Marian Ciulei, scafandru în cadrul Centrului de Antrenament al scafandrilor de intervenție a ISU Dobrogea.

UPDATE: O a treia persoana din echipajul elicopterului SMURD a fost gasita, luni seara, de scafandri ai Fortelor Navale, in apele lacului Siutghiol, si urmeaza sa fie adusa cu salupa la mal, a anuntat secretarul de stat in MAI, Raed Arafat, conform Agerpres.

UPDATE: Echipele de interventie au adus cu salupa la mal trupul unuia dintre disparutii in lacul Siutghiol. Este vorba despre copilotul aeronavei.

Echipele de interventie au adus cu salupa la mal, luni seara, in jurul orei 21.25, trupul unuia dintre cei trei disparuti in lacul Siutghiol, in urma prabusirii elicopterului SMURD, la ora transmiterii stirii echipele medicale facandu-i masaj cardiac.

Secretarul de stat in MAI Raed Arafat, ajuns luni la locul prabusirii elicopterului, a declarat ca nu exclude total posibilitatea ca celelalte trei persoane aflate la bordul aparatului de zbor sa fie gasite in viata, dar ca sunt "foarte multe incertitudini" care ar anula aceasta varianta.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus ca nu exclude in totalitate varianta ca asistenta medicala, pilotul si copilotul elicopterului SMURD prabusit, luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol, din judesul Constansa, sa mai fie gasiti in viata, dar ca sunt foarte multe incertitudini in privinsa sanselor acestora de supravietuire, intre care hipotermia sau posibile traume, care ar anula orice sanse de a fi salvati, transmite corespondentul Mediafax.

Arafat nu a vrut sa faca publice numele celor patru membri aflati in aparatul de zbor si a spus ca toti cei trei disparuti care sunt cautati inca in lac sunt tineri, cu varste sub 40 de ani, adaugand ca in mod sigur i-a intalnit in timpul activitatii la SMURD.

Raed Arafat a spus ca inainte sa ajunga la locul prabusirii elicopterului a trecut pe la Spitalul Judesean si s-a interesat de starea doctorisei salvate, spunand ca aceasta este in stare critica si este intubata, fiind in continuare la Terapie Intensiva.

Arafat a mai spus ca, in functie de evolutia starii de sanatate a medicului, se va decide daca va fi necesara mutarea sa intr-o unitate medicala din Bucuresti.

Totodata, Arafat a mai spus ca marti se va decide daca aparatele SMURD de genul celui prabusit in lac vor ramane la sol pentru inspectie tehnica.

UPDATE 19.45: Autoritatile au gasit resturi din epava. Ceilalti trei membri ai echipajului nu au fost inca gasiti. Un alt elicopter a fost trimis pentru a lumina zona.

UPDATE:  Ministrul Apararii, Mircea Dusa: "In momentul de fata continua cautarile pentru a gasi epava si a vedea care este starea echipajului. Avem dotare corespunzatoare la fata locului. Scafandrii militari ii cauta pe cei disparuti."

UPDATEVicepremierul Gabriel Oprea a ajuns la locul tragediei si a declarat ca echipajele de cautare au gasit cabina elicopterului, in care nu se afla niciun om: ”Scafandrii ationeaza acum pentru a gasi victimele. Nu pot comenta mai multe, Parchetul Militar a deschis o ancheta”.

...

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Elicopter-SMURD_-prabusit-in-lacul-Siutghiol.-Tot-echipajul-a-murit_20516/

lauff lautf laurf