Imprimare

Raportul privind interventia dupa prabusirea elicopterului SMURD va fi prezentat premierului

Adaugat in Stiri din domeniul medical

Raportul privind interventia care a avut loc pe lacul Siutghiol din judetul Constanta dupa prabusirea elicopterului SMURD, accident in care si-au pierdut viata toti cei patru membri ai echipajului, va fi prezentat premierului de catre ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, scrie Mediafax.

La locul accidentului sunt in continuare echipele de procurori militari si criminalisti, care fac investigatii privind cauza accidentului in care si-au pierdut viata pilotul, copilotul, medicul si asistenta medicala din elicopterului SMURD prabusit luni in lacul Siutghiol din judetul Constanta, iar alaturi de fortele Ministerului Afacerilor Interne, in zona a ramas secretarul de stat Raed Arafat.

"Vicepremierul Gabriel Oprea a dispus ca in cadrul Centrului Operational de Comanda al MAI, pe care il coordoneaza personal, sa fie realizata o informare completa, care sa coroboreze toate datele referitoare la modul de interventie in misiunea de cautare-salvare care a avut loc pe lacul Siutghiol. Vicepremierul Gabriel Oprea va prezenta aceasta informare Primului ministru, Victor Ponta", se arata intr-un comunicat de presa al MAI.
Comandorul Petre Corneliu Catuneanu, capitanul comandor Ginel Claudiu Cracanel, medicul Laura Vizireanu si asistenta medicala Gabriela Camelia Harton si-au pierdut viata in urma prabusirii, in lacul Siutghiol, a elicopterului SMURD, de tip EC 135, cu care se intorceau dintr-o misiune aeromedicala, dupa ce au transportat un pacient la Spitalul Judetean Constanta.

MApN: S-a intervenit rapid in cazul elicopterului prabusit ieri

Ministrul Apararii Nationale (MApN), Mircea Dusa, a declarat ca ministerul pe care il conduce a trimis la locul prabusirii elicopterului SMURD 50 de militari, dintre care 30 de scafandri, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, care a venit la 10-15 minute dupa producerea tragediei.

Mircea Dusa a spus ca, la solicitarea vicepremierului Gabriel Oprea, a pus la dispozitie fortele speciale de la Centrul de scafandrii din Constanta. Ministrul a precizat ca au fost trimisi 50 de militari, dintre care 30 de scafandri, cu echipamentul din dotare, "pentru cautarea cadavrelor si pentru gasirea epavei".

"Am dispus, prin seful statului major general, interventia in acea zona. Cred ca solicitarea din partea MAI a venit dupa 10 - 15 minute", a declarat Dusa.

In ce priveste ancheta deschisa in acest caz, ministrul Apararii a spus ca la nivelul Inspectoratului General de Aviatiei din Ministerul Afacerilor Interne a fost constituita o comisie tehnica de investigatii.

ROMATSA: Conditiile de zobor erau bune

Elicopterul SMURD s-a prabusit la ora 16.16, la noua minute dupa ce anuntase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar un minut mai tarziu a inceput interventia de cautare si salvare, in urma unui apel la 112 facut de localnici, sustin reprezentantii Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).

Potrivit reprezentantilor ROMATS), elicopterul prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol, de tip EC 135 SMURD -348, a depus planul de zbor la ROMATSA duminica la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA.

Conform sursei citate, luni, la ora 16:07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloti si doi paramedici, a decolat de la Constanta spre Tuzla, urmand procedurile de management al traficului aerian. La Constanta, elicopterul se afla pentru a alimenta.

La ora 16:16, elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, in Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.

”La ora 16.17, conform Hotararii de Guvern 741/2008 a fost declansata procedura de cautare si salvare, in urma apelului telefonic la 112 facut de localnici. Bilantul anuntat era de un supravietuitor si trei persoane disparute, epava scufundata”, mai spun reprezentantii ROMATSA.

Acestia precizeaza ca ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, cand s-a luat legatura cu turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar potrivit procedurilor in cazul zborurilor sub 3000 de metri, urmatorul apel de raportare urma sa fie facut la ora 16.20 din localitatea Agigea.

ROMATSA mai precizeaza ca la momentul decolarii conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine.

Reprezentantii ROMATSA mai spun ca, potrivit atributiilor care ii revin, institutia a asigurat asistenta specializata de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 si pana la decolare.

Elicopterul SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol a fost achizitionat de Consiliul Judetean Constanta in noiembrie 2012, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.

Sursa: PaginaMedicala.ro

Sursa http://www.paginamedicala.ro/stiri-medicale/Raportul-privind-interventia-dupa-prabusirea-elicopterului-SMURD-va-fi-prezentat-premierului_20522/

lauff lautf laurf